Кървавата Луна почти ни огря

Кървавата Луна почти ни огря | StandartNews.com

Месечината ще се обагри в алено отново след 18 г.

Кървавата Луна почти ни огря. Гъстите облаци над България не позволиха да се любуваме на Огнената месечина в целия й блясък, потвърди за "Стандарт" и астрономът доц. Алексей Стоев от БАН. "Колегите от Варна, Плевен, София, Стара Загора, Смолян и Димитровград, с които се чух, казаха, че не са успели да видят", сподели доц. Стоев. Милиони хора от цял свят обаче наблюдаваха, снимаха и поставиха в социалните мрежи невиждания от 33 г. феномен. А "Стандарт" извади най-впечатляващите фотографии от цял свят.

Съвпадението на Суперлуната и пълното лунно затъмнение бе в ранните часове на понеделник. В този момент спътникът ни е бил на възможно най-близкото разстояние до Земята (366 хил.км.) и затова изглеждаше с 15% по-голям. А в Димитровград любопитните имаха възможност да погледнат през телескопите в планетариума "Джордано Бруно". От школата по астрономия, в полунощ на 27-ми срещу 28-ми септември, разположиха телескопи в двора на планетариума. От 04:07 ч до 07:27 ч ентусиастите се взираха в небето. "Съвсем леко се видя", разказаха за "Стандарт" любителите астрономи. Следващият им шанс да видят отново "ядосаната" Луна в съвпадение с пълнолунието ще е след 18 г.

Древните поверия разкриват, че Червената Луна предвещава началото на библейското пророчество за края на света, но и предстоящи катастрофални събития, значими за целия свят. Това е така, защото в паметта на човечеството са останали много знакови събития, които са настъпвали под въздействие или по време на този феномен. Както обикновено, покрай предстоящата Кървава Луна беше предвещан поредният край на света. През юли и август сред редица християнски секти в САЩ и страните от Запада започна бързо да се разпространява "пророчеството" на пастор Джон Хаги, основател на църквата на Крайъгълния камък, в което той предсказва падането на метеорит и настъпването на край на света през септември 2015 г. НАСА деликатно обяви, че това са пълни глупости, а пасторът се превърна в поредният лъжепророк. "Астрономическото явление е изключително рядко, но теориите за край на света няма да се сбъднат", успокои и астрономът Пенчо Маркишки пред БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай