Към кого са били последните думи на Елизабет II

Нова книга разкрива още подробности за края на кралицата

Към кого са били последните думи на Елизабет II | StandartNews.com

Нова книга разкрива подробности за последните дни и часове на Елизабет II. Малко след смъртта й на 8 септември 2022 година личният й секретар сър Едуард Йънг открива, че кралицата е оставила две писма в прочутата си червена кутия, в която традиционно получава официални документи. "За кутията има само два ключа - един за Елизабет и един за Едуард Йънг", пише биографът Робърт Хардман. Запечатаните пликове са с послания до принц Чарлз и до самия Йънг. Разбира се, съдържанието им няма как да стане известно на широката публика. "Дали това са били последни инструкции или сбогуване? Или пък и двете?", пита се авторът и заключва, че вероятно никога няма да научим.

Хардман разкрива още, че Елизабет II е изпълнявала служебните задължения дори преди смъртта си, разписвайки документи в леглото. За кончината на монарха Йънг споделя: „Много мирно. В съня си. Изплъзна се с лекота от старост. Безболезнено“.

Кралица Елизабет почина на 96 през 70-тата година от рекордното си царуване. „Тя знаеше, че времето наближава“, категоричен е Хардман в "Създаването на един крал: крал Чарлз Трети и модерната монархия". В откъс от книгата, цитиран от „Daily Mail“, Хардман припомня, че точната причина за смъртта на кралицата не е ясна. Друг неин биограф, Гайлс Брандрет, по-рано съобщи, че Елизабет има миелом, рак на костния мозък и че дворецът отказва коментар. „Тя осъзнаваше, че диагнозите означаваха само едно – че няма да доживее до 100 като майка й, която издъхна на 101 през 2002-а. Беше решена да се възползва максимално от последните си месеци на земята. Погрижи се да събере цялото семейство през лятото, така че най-вече младите да останат с щастливи спомени за нея.“ От откъса става ясно, че поради напредналата възраст на кралицата сериозно е обмислян вариант Чарлз да я замести, ако тя се счита за физически или психически неспособна. „Тъй като кралицата майка мина стогодишнината си, мислехме, че и Елизабет ще достигне същата възраст. Регентството изглеждаше почти неизбежно. Но това щеше да е много трудно“. Принц Чарлз обаче тогава не желае да обсъжда въпроса надълго и нашироко.

„До самия край тя беше напълно наясно, че причинява ненужно неудобство“, пише Хартман. Авторът споменава коментарите на принцеса Ан, като се позовава на думите й в документалния филм на BBC One „Чарлз III: Годината на коронацията“. „Имаше момент, в който Елизабет почувства, че ще бъде по-трудно, ако остане в Балморал. Убедихме я, че няма повод за притеснение“, категорична е принцеса Ан. Балморал е много специално място за кралицата и цялата фамилия – и тя избира да прекара последните часове там.

На 97-ия рожден ден на Елизабет през април 2023 г. принц Уилям и Кейт Мидълтън пуснаха невиждана досега снимка на матриарха в любимия й дом в Шотландските планини. Кадърът на кралицата с някои от нейните внуци и правнуци е направен от Кейт – Елизабет седи на диван, заобиколена от следващите поколения: принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис. Трите деца на Зара и Майк Тиндъл – Миа, Лена и Лукас също се усмихват пред обектива, както и дъщерите на Питър Филипс - Савана и Исла. Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, граф на Уесекс, деца на принц Едуард и Софи, херцогинята на Единбург, позират зад по-малките си братовчеди.

Смъртта на кралицата настъпва внезапно. Принц Чарлз и Камила се качват на хеликоптер за Балморал, надявайки се, че тя все още има „ден или два, а не час или два“. Двойката прекарва час насаме с Елизабет – поне така пише в новата книга. Най-големият син на кралицата обаче не е до нея в момента, когато тя издъхва. Чарлз решава да излезе на въздух, за да проветри главата си - събира гъби, когато сестра му Ан звъни да се връща незабавно в замъка. Чувайки за първи път да се обръщат към него с „Ваше Величество“, осъзнава, че майка му е починала. Той веднага звъни на синовете си, но не успява да се свърже с Хари, който в този момент вече е на борда на самолет до Обединеното кралство. Погребението е в Уестминстърското абатство на 19 септември 2022 г., последвано от частна служба в параклиса „Свети Георги“ в замъка Уиндзор, където кралицата е положена до съпруга си, принц Филип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Milana
преди 3 месеца

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32

Откажи