Какво ни носи близнакът на Хелоуин?

Нощта на 30 април - време за магьосници, ново начало и Белтейн

Какво ни носи близнакът на Хелоуин? | StandartNews.com
  • Келтите събирали росата на 1 май, за да имат перфектен тен
  • Нощта на 30 април - време за магьосници, ново начало и Белтейн

Два са най-големите празници в календара на келтите - Белтейн и Хелоуин. Белтейн е на първи май - точно обратния на своя по-тъмен близнак Хелоуин.

Древните келти са смятали, че това е денят на съюза на Бога и Богинята, на голямото завръщане на пролетта и слънчевата енергия.

Палили са клади на върха на възвишения и прекарвали добитъка през огъня, за да го пречистят и за късмет. Хората също минавали между кладите.

Белтейн, което означава ярък огън, е един от най-свещенните ритуали на магьосниците. Те украсявали дърветата с диви цветя, танцували около огъня, запален с девет клона гори и празнували силата на Слънцето.

Нощта на 1 май е времето на магиите, но и празникът на феите и елфите. Подобно на Самхейн, по това време воалът между световете се повдига и астралните същества биха могли да се видят от смъртните.

  • Богинята на Земята

Богинята на месец Май е Мая. В гръцката митология това е името на най-голямата от седемте дъщери на титана Атлас. Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди.

Мая е също майката на бога-вестител Хермес, а в римската митология това е името на богинята на Земята, на която е кръстен месец май.

В много култури съществуват различни легенди и обичаи около сезона на Белтейн - в крайна сметка, това е времето, което отбелязва огъня и плодородието и връщането на нов живот на земята.

Вековни ритуали се спазват и до днес

Ирландските млекопроизводители правят специални ритуали като палят огньове и придвижват добитъка между тях. Вярват, че това

  • предпазва добитъка от заболяване

На 30 април вечерта ядат специална овесена каша. Пекат и празнична торта "Белтейн", заедно с определен вид камъни.

Това е свързано с легендата, че жени, които не могат да заченат, последната нощ на април, влизали в горите и търсели камъни с дупка в средата, които кръщавали "камъка за раждане".

Поверието е, че бебетата, заченати в Белтейн, са подарък от боговете.

Ирландките твърдят, че бабите им винаги излизали по изгрев слънце на Белтейн да събират роса. Носели бурканчета, с които после поливали лицата си и така си гарантирали за дълго перфектен тен.

Келтският празник е бил честван още от древността, но с времето постепенно е забравен от доминиращия християнски свят. Езически фестивал обаче го възроди в модерните времена.

През 1988 г. група ентусиасти студенти и музиканти изтупват този езически празник от праха на забравата и му придават нов живот, организирайки първия след много години Фестивал на огъня.

Оттогава той се организира от „Обществото на Белтейн“, ръководено от доброволци и изцяло финансирано от дарения.

Целта на това „възкръсване“ на обредния келтски празник не е да се пресъздадат древните практики, а по-скоро да се продължи по този път на предците; хората да се свържат с циклите на природата и нейните времеви закони.

Основното сега е, каквото е било винаги – да се прогони мрака със светлината, чието буквално изражение е огънят.

  • Огньовете на "Кентън хил"

И тъй като Белтейн е символ на новото начало, неговото ново начало е трябвало да бъде на място, което не е загубило връзка с природата. Това се оказва „Келтън Хил“ – исторически хълм, издигащ се в центъра на Единбург, откъдето през 1787 г. е направена първата в света панорама от художника Робърт Баркър.

В края на 80-те обаче хълмът е имал репутацията на място, свързано със секс и наркотици, и по-скоро е спадало към местата, които да се отбягват.

Днес обаче „Келтън Хил“ е включен в световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Заради пандемията, последните две години фестивалът бе отменен. Но на този 30 април хиляди се готвят да отидат в Единбург и заедно да предизвикат и да посрещнат лятото на 2022-ра по старата традиция - с огромни ритуални огньове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай