Какви десерти са традиция по Коледа

Всяка страна има свои хитове на празничната трапеза

Какви десерти са традиция по Коледа | StandartNews.com

Коледа наближава и желанието да останем предани на кулинарната традиция се възражда, въпреки ограничителните мерки за многолюдни трапези. Всяка страна има свои ритуали в приготвянето и посланията на десертите. Ето някои от тях, цитирани от Дарик.

Германия – щолен. Понякога наричан Крисщолен (коледен щолен), този сладкиш съдържа много сушени или захаросани плодове и винаги е покрит с пудра захар. Понякога към него се добавя и дебело парче марципан. Лебкухен пък прилича на меденки, но се прави по много различни начини – пече се подобно на бисквитки, но има структура на кейк.

Нидерландия – банкетстааф. Този десерт е направен от бутер тесто и марципан във форма на дънер, който се нарязва на по-малки парчета и понякога се покрива с нарязани бадеми и пудра захар.

Филипините – бибинка. Това е оризов кейк, който е разпространен и в Индонезия и се приготвя в листа върху глинен съд. Обикновено се поднася на закуска по време на празничния сезон.

Франция - Буше де Ноел. Означава ''торта дънер'' и е от пандишпан и шоколадов маслен крем, има и много декорации.

Великобритания – пудинг. Прилича повече на кейк, отколкото на традиционен пудинг и се сервира обикновено в менюто на празничната вечеря. Известен е още като пудинг от сливи.

Унгария – багел. Това е плътно руло от маково семе, което е направено от тесто за хляб. Може да се добавят стафиди към пълнежа с мак. Добош - възхитителни слоеве от пандишпан на руло с шоколадов крем между тях. Като допълнителен щрих има слой карамел.

Португалия - боло рей. Известен е още като „кралски кейк“ - сладък хляб, пълнен с ядки и захаросани плодове.

Египет – кахк. Това са бисквитки, които се поднасят не само на Коледа. Покрити са с пудра захар и се пълнят с ядки, фурми или локум. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай