Каква опасност крият хранителните добавки с калций?

Специалист съветва възрастните хора да си набавят нужния калций чрез храната

Каква опасност крият хранителните добавки с калций? | StandartNews.com

Често възрастни хора получават съвет да приемат допълнително калций, но ново изследване установи, че добавките с калций може значително да увеличат риска от проблеми със сърдечните клапи и да предизвикат сърдечна недостатъчност, съобщи ЮПИ.

Хората, които приемат хранителни добавки само с калций или в комбинация с витамин D, са изложени на повишен риск от смърт заради сърдечни проблеми в сравнение с хората, които не приемат такива добавки, установили изследователите. Приемащите допълнително калций по-често се нуждаят от операция на аортната клапа.

Резултатите от изследването сочат, че хората, приемащи калций плюс витамин D, са изложени на двойно по-висок риск от смърт, свързана със сърдечен проблем. Приемащите допълнително само калций са три пъти по-застрашени от нужда от оперативна смяна на аортната клапа.

"Допълнителният прием на калций не може да помага, а може дори да е вреден", каза старши изследователят д-р Самир Кападия, ръководител на звеното по сърдечно-съдова медицина в Кливланд Клиник, Охайо, САЩ.

Специалистът съветва възрастните хора да си набавят нужния калций чрез храната и задължително да се консултират с лекар, ако имат проблеми с костите.

Той отбеляза, че изследването не е установило вреда само от витамин D. Данните от проучването показали също, че витамин К2 "може да помогне на калция да достигне в костите, вместо в сърцето".

Според д-р С.Алън Луис от Мейо Клиник в Рочестър, Минесота, резултатите от това изследване не бива да водят до прибързани решения. Освен добавките с калций, "може да има много други фактори, включително хранене, употреба на други лекарства или здравословни проблеми, които вероятно не са отчетени", каза той. Специалистът каза, че множество други изследвания не са показали връзка между добавките с калций и сърдечни болести. "Тези резултати са много интересни, но смятам, че е нужно да се правят още изследвания", каза той.

Ако човек страда от остеопороза, Луис съветва да се преценяват всички рискове за пациента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай