Как "Стани богат" се подиграва с хората у нас. Сравнението

С парите и отговорите, за които се дават в белите страни

Как "Стани богат" се подиграва с хората у нас. Сравнението | StandartNews.com

Забелязали ли сте, че въпросите в предаването „Стани богат” през последните години изглеждат прекалено сложни? Ако сте, не сте сами, защото е факт, че дори първите пет, които би следвало да са елементарни, понякога затрудняват и доста интелигентни хора, тъй като изискват специфични познания, които не са характерни за сегашното поколение.

Не, проблемът не е, че хората са станали по-глупави през годините, откакто предаването се излъчва. Просто наистина въпросите са по-сложни и вероятно за това има причина, пише Флагман.

Официално предаването у нас се казва „Стани богат”, но то представлява франчайз на световно шоу, наречено „Кой иска да бъде милионер” или за съкратено „Милионер”. Заглавието на запад не е случайно – последният, 15-и въпрос, който е най-сложен, носи на отговорилия го правилно сумата от 1 млн. във валутата на съответната държава. В повечето страни в Европа тя е в евро, докато в САЩ е в долари. Не и в България. Никога не и тук.

Тук верният отговор на последния въпрос носи 100 000 лв. И докато тази сума допреди близо 25 години, когато стартира предаването в България, бе внушителна, сега е на практика смехотворна. Предвид растящата инфлация и кризата, която предстои, скоро с тези пари вероятно няма да можем да си купим и 100 яйца от кварталния магазин. 50 000 евро не могат в момента да ви донесат дори гарсониера в голям град. Трудно могат да ви купят и гараж в някои случаи.

2001 г. първият сезон на „Кой иска да бъде милионер” в САЩ е в разгара си и се радва на сериозна гледаемост. На 17 февруари пред екраните се появява Кевин Смит – възрастен мъж, който обаче демонстрира завидни познания във всички сфери и успява в рамките само на две серии да достигне до заветния 15-и въпрос, в който се пита:

Американската икона „Чичо Сам” е базирана на Самюъл Уилсън, който по време на войната през 1812 г. е работил като какъв?

А. Инспектор по месата

Б. Пощальон

В. Историк

Г. Оръжеен механик

Смит отговаря правилно и печели 1 млн. долара, влизайки в историята като първия американец, успял да се пребори до край с трудните въпроси, изискващи широк спектър от познания в различни сфери.

Ако сте гледали последния епизод на „Стани богат”, чието име вече е спорно, предвид предлаганата за финал сума, може би нещо ви е направило впечатление.

Учителят от Велико Търново Драгорим Дачев, също като Кевин Смит, отговори правилно на въпроса, но...

Не, това не е последният въпрос в предаването и учителят от Велико Търново Драгомир Дачев не спечели 100-те хиляди лева. Това беше въпрос за... 5000 лв. Нещо повече – „правилният” му отговор е грешен. Защото въпросният Чичо Сам никога не е преработвал месо.

Защо bTV се подиграва с българските зрители и с участниците в собственото си предаване е въпрос, който вероятно също има 4 възможни отговора, но определено не за сумата от 5000 лв.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай