Как да запазим фигурата си през празниците

По Коледа обичаме да се разпускаме, а не бива

Как да запазим фигурата си през празниците | StandartNews.com

Коледните празници настъпиха, а с тях и голямото преяждане. Но как можем да избегнем натрупването на излишни килограми по Коледа? Приемането на две големи порции в един и същи ден може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, алармират експертите, цитирани от Нова. Ако обаче имате апетит, време е да се насладите. Но с условието, че трябва да се фокусирате върху това, което ядете не един ден в годината, а в останалите 364.

ВИЖ ОЩЕ: Как да не преядем по Коледа

Колко здравословно или вредно може да бъде едно сладко, зависи и от количеството, което консумираме от него. Най-добрият вариант е да хапваме сладкиши с подсладители, без калории, без прости захари. Сладките плодове като фурми, плодове, потопени (леко) в разтопен шоколад също са добър вариант. Или пък си направете сладкиши сами, като контролирате както съставките, така и количеството прости захари и мазнини, които ще съдържат.

Дъвчете добре храната си и яжте бавно - така може да се заситите по-рано. Много пъти разговорно се казва, че "ядем с очите си". С други думи, нашият глад се основава на емоцията на момента, а не на глада, който наистина изпитваме. Трябва да се наслаждавате на околната среда, семейството и храната, разбира се, но без да изпитвате чувството, че искате да "погълнете", каквото има на масата.

Препоръчително е да не си лягате да спите след много обилно хранене. Важно е да дадете на организма си достатъчно време за правилно усвояване на храната. Алкохолът не е препоръчителен, но по празниците се злоупотребява и с този тип напитки. Със сигурност е по-добре да се консумира вино, бира или сайдер, отколкото дестилати като ром, джин или уиски. 

Положително би било да се възползвате от часовете с повече слънце, за да спортувате на открито (слънчевата светлина е необходима на тялото ни, за да синтезира витамин D). Освен това, в настоящата ситуация, трябва да се възползваме от природата и парковете, като по този начин намаляваме вероятността да бъдем в контакт с коронавируса и да останем по-изолирани. За упражнения у дома подходящи са лостовете за набиране, тежестите и ластиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай