Как да останем млади по японски

Топ 5 на храните, осигуряващи дълголетие в Страната на изгряващото слънце

Как да останем млади по японски | StandartNews.com

Средната възраст в Япония вече е 87 години. Страната на изгряващото слънце е на първо място в света по дълголетие, а половината от хората в света, които са навършили 110 години, са нейни жители. Една от главните причини за това е правилното хранене. Неслучайно японската кухня е призната за най-здравословната в света. Ето и топ 5 на продуктите, които удължават престоя на земята.

Водорасли

Японците не сядат на масата без морски водорасли, пълни с много витамини и микроелементи. В тях се съдържа и мощният антиоксидант фукодаин, който има противораково действие и забавя процеса на стареене. Сред най-разпространените водорасли са модзуку и хидзаки. По нашите географски ширини те могат да се заменят с морското зеле – ламинария, което съдържа фукодаин.   

Риби

Благодарение на рибите в менюто на японците, те са с най-малък процент смъртност от инсулти и сърдечни проблеми. Мастните киселини омега-3 и Q10, които се съдържат в рибите, са много полезни за сърцето и кръвоносните съдове, намаляват риска от образуване на тромбове, подобряват кръвообръшението и нормализират кръвното налягане. Туна и сьомга са най-достъпните за нас риби с всички тези полезни действия. В рибите има и много от витамините на младостта и красотата - A, D, E, В12, както и йод и таурин, необходими за нормалната работа на щитовидната жлеза и нервната система.

Плодове и зеленчуци

Всеки божи ден японците по няколко пъти консумират плодове и зеленчуци – за изчистване на организма от шлаки и за по-добър метаболизъм. Не се отказват и от ферментирани продукти – като киселото зеле – които пък съдържат пробиотики, укрепващи имунитета.

Соя

Соята е много важна за японците – тя е ефективно средство, което отлага белите коси. Жителите на островите залагат на тофу и паста мисо – от соя и ориз. Соята притежава незаменимите витамини холин и лецитин, които участват в обмяната на веществата, както и малко разпространените групи витамини В, D и Е, отговарящи за дълголетието. Соята стабилизира нивата на „лошите“ захари в кръвта, повишава еластичността на кожата и стопира бръчките. Тъкмо заради нея японците изглеждат много по-млади от европейските си връстници.

Зелен чай

Любимото питие в Япония е зелен чай – истински еликсир на младостта и дълголетието. Полифенолите в него стабилизират кръвното налягане и нивото на липидите, които са виновни за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Тианинът стимулира работата на мозъка и укрепва имунната система. Зеленият чай гори мазнините и вталява, повишава плътността на костите.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай