Изяли сме тонове пилешко от фирми фантоми

Изяли сме тонове пилешко от фирми фантоми | StandartNews.com

Варна. Изяли сме тонове пилешко месо от фирми фантоми, каза Бойка Генова, шеф на новото звено „Фискален контрол" към ТД на НАП във Варна.

Тя припомни първия голям удар на данъчните полицаи за засечените мръвки на 2 януари през ГКПП на Дунав мост. Месото е внесено от Полша и Румъния чрез количество пилешко месо от несъществуващи фирми и е влязло в търговската мрежа в страната. Данъчните полицаи са третото око по границата освен полиция и митница, посочи Генова.

Те следят движението на стоки с голяв фискален риск от и за европейските страни. Всички ТИР-ове, включително и празните се спират, за да се попречи на фиктивни сделки, които се въртят през границата с Румъния, които източват ДДС.

Когато рискът е над 30 % следенето се извършва с пломба, а над 70 на сто риск –с GPS. Данъчните полицаи разполагат с лаптопи и информация от цялата система в реално време. Те спират камионите с палки като катаджийските, а който шофьор откаже или осуети проверка, отнася солена глоба от 2000 лева.

В момента върви обществена поръчка за специални облекла на екипите, които имат и светлоотразителни жилетки. В сряда е последния изпит след теста на 130 кандидати за 40 места в новото звено към НАП Варна, които ще обслужват Русе и Силистра, Варна и Добрич и КПП Йовково. Данъчните полицаи в морския град вече имат 11 автомобили „Форд Фокус", които са обозначени.

Първите наблюдения по ГПП-тата започват с 6 групи стоки –месо, плодове и зеленчуци, млечни продукти, захар, олио и брашно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай