Изплатиха заплатите в "Напоителни системи"

Изплатиха заплатите в "Напоителни системи" | StandartNews.com

София. Заплатите на служителите на дружеството „Напоителни системи" ЕАД са изплатени, научи "Стандарт". В изминалите 4 години служителите на дружеството излизаха многократно на протести заради забавени заплати, а синдикатите предупредиха, че компанията е на ръба на фалита.

В края на март държавата отпусна 15 млн. лв. на дружеството. Средствата трябваше да осигурят по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обекти и съоръжения, чието основно предназначение е предпазване от вредното въздействие на водите, с оглед предотвратяване на непредвидими щети за държавата.

Трябва да се създадат подходящи условия за работа на работниците от сектора и ще се осигури изплащането на техните заплати, съобщи правителствената пресслужба. Средствата бяха предвидени в Закона за държавния бюджет за 2014 г.

Новината съобщи и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след участието си в петъчния парламентарен контрол.

„Средствата за „Напоителни системи" са преведени. Вчера съм разпоредил те да бъдат прехвърлени към „Напоителни системи" и днес навярно са по сметките на всички работещи там", коментира министър Греков.

За него това е повече радостна новина не толкова за тези хора, които работят в Министерството на земеделието, че са свършили своята работа, и Министерски съвет за отпускането на тези средства, но това най-вече е признателност „към тези хора, които успяха да ни изчакат близо три месеца да не получават заплати, а същевременно си изпълняваха задълженията".

„Така че оттук нататък мисля, че това, което сме го обещали, ще го свършим докрай с малки реформи, които са необходими да бъдат направени в „Напоителни системи", за да могат хората да си изпълняват задълженията. Сумата, която Министерски съвет отпусна, са 15 млн. Знаете, че част от тези средства не са само за заплати, но първо ще бъдат разплатени заплатите за тези три месеца", добави Греков. 

Междувременно стана ясно, че СГС е пуснал под гаранция, възлизаща на 7 000 лв, Георги Харизанов - бивш директор на "Напоителни системи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай