Изненада! В този наш град се ражда Спартак

Лицето, което изправя Римската империя на ръба на колапс

Изненада! В този наш град се ражда Спартак | StandartNews.com

Доста популярен наш град се свърза с раждането на легендарния гладиатор Спартак.

Днес ще разберете повече за историята на един български град, за който се смята, че е свързан с легендарния тракиец Спартак, пише poznanieto.bg.

Лицето, което изправя Римската империя на ръба на колапс и оглавява най-голямoтo робско въстание. Този гладиатор е един от символите на този наш град.

Това е град Сандански. Всички ние познаваме този град като място с много лечебни минерали извори и мек климат през цялата година. Това е и причината мястото да бъде населено от дълбока древност.

Знае се, че тук са живели траките от племето меди и те основават първото познато ни селище под името Медиус. Първоначално те са завладени от Филип Македонски – бащата на Александър Велики, а по-късно вече попадат и в границите на Римската империя.

Приема се, че точно тук е родното място на тракиеца Спартак. Разбира се, има спорове за родното му място, но Плутарх пише, че със сигурност е от племето меди, което по средното поречие на река Струма.

Това превръща Сандански в основен претендент за родно място на легендарния войн. Но освен това има още една връзка на Спартак с България и по-конкретно с едно българско село.

Става въпрос за село Склаве. В буквален превод от латински, името на селото означава роб (склав – роб). Тук се смята, че е имало голям робски пазар на който Спартак е продаден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай