Избраха специалния десерт за платинения юбилей на Елизабет ІІ

Известната телевизионна водеща и кулинар Мери Бери го определи като „абсолютно чудесен“

Избраха специалния десерт за платинения юбилей на Елизабет ІІ | StandartNews.com

На една от най-популярните кулинарни звезди в света - Мери Бери - се падна избора на официалния десерт за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, съобщи Би Би Си. Избраният е лимонов крем, с бисквити амарети и швейцарско руло, приготвен от Джема Мелвин.

След оспорвано състезание и дегустация, известната телевизионна водеща и кулинар Мери Бери го определи като „абсолютно чудесен“.

Джема Мелвин приготвя пудинга, след като се вдъхновява от лимонов десерт, поднесен на сватбата на бъдещата кралицата с принц Филип през 1947 година.

Сладкишът е на няколко пласта с лимонова извара, яйчен крем, желе, сок от мандарини, бита прясна сметана, бисквити амарети, шоколад и швейцарско руло.

Десертът ще бъде част от специалното меню за платинения юбилей на Елизабет Втора, в което са още „Пиле за коронацията“ - проширано пиле в кремообразен къри сос, и гъби „Виктория“, с пълнеж от маслен крем и сладко от малини.

Приблизително 5000 души, на възраст от 8 до 108 години, участваха в националното състезание за приготвянето на нов десерт, в чест на 70-годишнината от възкачването на трона от Елизабет Втора.

Накрая останаха петима финалисти, които мериха сили във финалното шоу, излъчено по Би Би Си 1.

Джема Мелвин, редактор от Саутпорт, победи конкурентите си, пекарите любители Катрин Макленан, Сам Смит, Шабнам Русо и Сюзън Гарднър в специалната програма на Би Би Си, в която Камила, херцогинята на Корнуол, обяви победителя.

Херцогиня Камила, победителката Джема Мелвин и тв кулинарката Мери Бери

Съревнованието изискваше да бъде създаден десерт със запомняща се история, но и подходящ за вкуса на 96-годишната кралица.

Друго важно условие бе и възможността пудингът да се приготвя в домашни условия и да присъства на уличните тържества, планирани в цялата страна през юни.

Джема Мелвин коментира след победата си, че творението й отдава почит на три важни жени - нейните баби и кралицата.

"Не мога да повярвам, че този скромен десерт спечели. Сюрреалистично е. Исках това да бъде „народният пудинг“, не само за кралицата, но и за всички останали“, добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай