Изборите ще ни струват повече от миналогодишните

Изборите ще ни струват повече от миналогодишните | StandartNews.com

София. Предсрочните парламентарни избори през октомври ще излязат на данъкоплатците по-скъпо, отколкото предишните през 2013 г. Това стана ясно на първия редовен брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), който се проведе днес. 

Говорителят на комисията Камелия Нейкова обясни, че сметката ще е по-висока по няколко причини. Едната причина е, че миналата година Изборният кодекс не е предвиждал медийни пакети за партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия, както и за инициативните комитети, които предлагат независими кандидати - в план-сметката за изборния бюджет, изработена от МС, за медийни пакети са предвидени 900 000 лв. Друга причина е, че е увеличено възнаграждението на членовете на регионалните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК) - общата сума е малко над 9 млн. лв. По-голяма е и предвидената сума за провеждане на разяснителна кампания - тя ще струва 450 000 лв., обясни Нейкова, цитирана от БГНЕС.

Няма как да се контролират наблюдателите

ЦИК няма как да ограничи броя на наблюдателите на целия изборен процес, стана ясно още на брифинга. На европейските избори имаше множество сигнали по повод големия брой наблюдатели и възможността това да е форма на купен или контролиран вот. Законодателят не е предвидил в Изборния кодекс ограничение на броя на наблюдателите. Все пак, според другия говорител на комисията Александър Андреев, броят им ще бъде приблизително подобен или по-малък от предходния път. Освен това, не може да има повече наблюдатели, отколкото са секциите в страната, обясни говорителят на ЦИК.

БНБ ще печата бюлетините, МВР ще ги пази

По отношение на гарантирането на отпечатването на изборните книжа и бюлетините, от ЦИК обясниха, че в Изборния кодекс е записано, че отпечатването им става в печатницата на БНБ, както беше и при евроизборите. Контролът по отпечатването на бюлетини се извършва от Министерство на финансите и ЦИК, превозването и предаването на бюлетините става под охрана на МВР. От ЦИК са отправили запитване към печатницата на БНБ, във връзка с предварително съгласуване как ще стане отпечатването и дали печатницата ще има необходимост да се ползват други печатници, както е предвидено и в ИК. До този момент, обаче комисията няма отговор от печатницата в БНБ.

Александър Андреев информира, че е била проведена среща с премиера проф. Георги Близнашки, на която са съгласували действията, които ще бъдат извършени, за да бъде осигурена организационно-техническата подготовка на изборите. ЦИК от своя страна е приела голяма част от принципните си решения.

Всички РИК готови до края на седмицата

Стана ясно още, че до 15 август трябва да бъдат назначени всички Районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират. До 50-ия ден трябва да бъдат определени местата, където ще бъдат разкрити секции извън страната. Избирателите, които искат да гласуват от чужбина, ще имат възможност да подадат заявление до 9 септември или 25 дни преди изборния ден, което може да се случи по електронен път на страницата на ЦИК.

В момента тече регистрация на партиите и коалициите в ЦИК. До 20 август те трябва да са се регистрирали. От ЦИК обясниха, че до момента нито една партия или коалиция не се е регистрирала, а само една партия е подала документи за регистрация. Тече проверката на подписките на избиратели, които подкрепят регистрацията на партии и коалиции. Крайният срок, в който ГД "ГРАО" трябва да върне на ЦИК проверените подписки, е 23 август. Инициативните комитети трябва да се регистрират в съответния РИК до 25 август.

Освен това, ЦИК разглежда и всички въпроси, свързани с изборите за кметовете на 12 октомври.

6 клипа, брошури и листовки ни обясняват как да гласуваме

ЦИК със свое решение е преценила, че ще бъде възложено изработването на 6 броя клипове, ще се възложи изработване на печатни материали под формата на информационна брошура за правата на гражданите, начина на гласуване на изборите, ще има и отделни листовки за отделни целеви групи - ученици, студенти и лица с увреждания. Обмисля се да има материал и за машинното гласуване.

Машинното гласуване ще бъде експериментално и на тези парламентарни избори, и ще се проведе в до 500 избирателни секции, заяви още говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай