Иван Звездев каза коя е най-популярната БГ рецепта

Звездният готвач има много успешен канал в YouTube

Иван Звездев каза коя е най-популярната БГ рецепта | StandartNews.com

Звездният готвач Иван Звездев гостува на Петя Дикова в "Тази неделя". Първият епизод на предаването му "Бон Апети" се излъчва на 16 април 2001 г., като през първите четири месеца не са имали сифон на мивката - затова се налага да събират нещата с кофа, сподели Звездев в студиото.

"И тримата могат да готвят - и дъщеря ми, и двамата ми синове. Малкият ми син най-много ме изненадва с баницата, която прави", каза готвачът за семейството си. 

Родителите на Иван са инженери и от него също се е очаквало да следва техническата линия в семейството и да избере тази сфера, но той още от ученик не се разбира с Питагоровата теорема. От малък го влекат артистичните изкуства.

"Амбицията да си купя колело и единственият начин да изкарам долари, за да си го купя от "Кореком" - това ме заведе в цирка", сподели Звездев за пътя си до акробатиката.

Съпругата на Иван е причината той да се захване с кулинария. След като се женят, тя му заявява, че иска съпругът й да си намери истинска работа - въпреки че е много добър цирков артист, тя не иска цял живот да се мотаят по фургоните.

Звездев тогава вижда три професии, които се търсят във вестника - таксиметрови шофьори, компаньонки и готвачи - и избира кулинарията. 

Иван Звездев е приел мисията да съхрани българските рецепти. В YouTube има много успешен канал, където споделя различни рецепти.

“Най-българските са най-гледани. Най-гледаната рецепта е за пиле с ориз. Хората се притесняват ориза да не слепне, а да е на зрънца, но то си има технология. Най се изненадвам, че младите хора винаги се захващат да правят козунаци, дойде ли Великден” разказва кулинарът.

Когато стартира "Бон Апети", идеята е предаването да покаже достъпни рецепти на зрителите.

"Първото ми ястие беше много оригинално - картофено пюре на венец със спанак отстрани, яйце и го запичам. Хората бяха впечатлени от едно просто и икономично ядене за пролетта", сподели той.

В началото на професионалния му път като готвач работата на Иван не е добре платена - дори се е налагало родителите му да помагат на него и семейството му. Но някъде след 2008 г. нещата се променят.

"Днес някои хора избират професията готвач само заради парите без да имат уменията и желанието", споделя Звездев.

Иван Звездев се храни и готви според сезоните. Например зимата не яде домати, но залага на кисело зеле и праз, през пролетта обича да използва коприва в рецептите си, през лятото са пресните зеленчуци, а есента за него е най-хубавият сезон, защото има всичко.

"Не разбирам защо българската дума за готвач и майстор трябваше да изчезне, след като това е титлата майстор готвач. Шеф е западна дума, шефът се занимава освен с готвене и с мениджмънта на кухнята", каза Звездев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай