Историите на Кина Двулевката и момичето от локума

Гъркова е единственият човек от народа върху банкнота

Историите на Кина Двулевката и момичето от локума | StandartNews.com
  • Цонка краси кутията на локума, но не взема и стотинка
  • Гъркова е единственият човек от народа върху банкнота

Кои са двете жени, които цяла България познаваше по времето на соца?

Едната е минала през ръцете на няколко поколения българи, когато старите двулевки още бяха в обращение - върху банкнотите бе изобразено красиво момиче, което бере грозде. Това е Кина Гъркова, единственият човек от народа, поставян някога на банкнота - на останалите са били Георги Димитров и паметникът на Шипка.

Другото лице на соца е Цонка Димитрова, която краси опаковките на кутиите с локум по онова време. Ако си спомняте ироничната фраза  "30 години социализъм - 30 години обикновен локум" - лицето на Цонка е било тиражирано върху всички негови кутии. На локума, не на социализма.Въпросната снимка е направена през далечната 1963 г. На нея, облечена в народна носия, младата

 

Цонка от село Каравелово била заснета да бере рози

в масивите до селото. После, без изобщо да подозира и без да й поискат разрешение, лицето й се озовало върху кутийките с локума. В онези времена това е било нещо обичайно - на така наречените момичета от народа не се заплаща, ако трябва да красят било локум, било банкнота. Така тя за първи път видяла лика си върху кутиите с локум на "Захарни заводи". Преди време, по съвет на свои близки, решила да си търси правата. Завела дело срещу производителя и поискала да й изплатят някаква сума. Но всичко приключило безславно.В момента Цонка взема минимална пенсия. През годините е работила в завод на най-различни постове, макар да е завършила за хореограф. Навремето я искали в един от престижните ансамбли в Пловдив. Пенсионерка е от 2003 г. Още помни, че й идвало да се разплаче, когато излезли документите от НОИ и прочела, че я пенсионират с 98 лева за 38 г. трудов стаж. С времето парите нараснали, последно минималната пенсия стана 300 лева. Но и цените се вдигнали. "Има месеци, в които караме с по 10-20 лева, защото платиш ток, платиш телефон, купиш лекарства и не остава... Побираме се в това, с което разполагаме. Най-лесно на този свят се взема заем, ама как се връща?", споделя Цонка. Преди пет години семейната къща, където живее със съпруга си Димитър, изгоряла до основи. Вдигнали я пак сами.

След пожара оцелели две неща - иконата на Богородица и оригиналът на снимката

на розоберачката Цонка.Фотосът на Кина Гърбова върху двулевката пък е правен през ученическите й години.През 1960 г. 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в реалната гимназия в Сухиндол. Изпратили учениците на есенна бригада да берат грозде в лозята край града. По онова време през лятото и есента има задължителни ученически и студентски бригади, които да помогнат в прибирането на реколтата, а Сухиндол открай време е известен с хубавите си лозя и вина. По същото време в градчето пристига известният художник фотограф Любомир Чаракчиев. Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ снимки за изложба. От близо 200 момичета, избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за изложба в някогашната ГДР. След известно време Любомир Чаракчиев съобщава на своите сухиндолски приятели и модели, че една от снимките е отличена с първа награда на фотоизложба в тогавашната ГДР. Той дори намеква, че е възможна появата й и на други места. После комисия на БНБ подбира най-добрите български снимки, които трябва да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 г. И избира снимката на Кина.

От 1962 г. цялата страна пазарува с лика на Кина

- в онези времена 2 лева са много пари и са една от най-популярните банкноти. Стигат да си платиш обяда в ресторант, поне за десетина кутии обикновен локум, както и за четири билета за кино. Двулевката е сигурна и най-често влиза в обращение, затова и е най-дълго задържалата се банкнота - цели 34 години. Вълнението на Кина и близките й било огромно, а отплатата на държавата за красивата българка - почти символично. Заради това, че ликът й е избран да украсява една от банкнотите, от БНБ отпуснали на жената еднократно 200 лв. Дали са й ги изплатили в банкноти по два? За сметка на това из Сухиндол й лепват прякора Кина Двата лева, който по-късно съкращават на Двулевката. Когато излиза емисията, Кина тъкмо е родила дъщеря си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката и ги

хвърля в кошчето на бебето с думите: "На, да имаш майка си за спомен"

Кина среща в родния си град и съпруга си  - шофьора Иван Гърбов. По ирония на съдбата, гроздоберачката прекарва живота си на улица "Гъмза". И в унисон със снимката, през годините е работила основно в бившия Винпром като домакин и главен готвач. Когато в предприятието идвали чуждестранни делегации и гости, им показвали Кина като местна забележителност. Западняците се чудели, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една обикновена жена от народа. Мнозина й казвали: "При нас на банкнотите са изобразени политически личности и крале, а у вас защо работничка?" Въпрос, на който и БНБ няма отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай