Историческа новина за плодовите сокове, намаляват захарта в тях

Технологията е патентована през 2018 г., но все още се усъвършенства

Историческа новина за плодовите сокове, намаляват захарта в тях | StandartNews.com

Научна агенция в Австралия е разработила нова технология за намаляване на нивата на захар в плодовите сокове с две трети, предаде Синхуа.

В понеделник Организацията за научни и промишлени изследвания на Британската общност (CSIRO) разкри подробности за своята технология, базирана на ферментация, която превръща естествените захари в плодовите сокове в сложни въглехидрати, намалявайки с до две трети съдържанието на захар.

Технологията е патентована от CSIRO през 2018 г., но все още се усъвършенства, тъй като агенцията търси партньори за комерсиализацията ѝ.

Джема Хауелс от изследователския екип заяви, че крайният продукт има по-малко калории и повече антиоксиданти в допълнение към по-малкото количество захар.

„Няма добавки, не са включени подсладители и можете да получите хранителната полза от сока без толкова много захар“, каза тя.

Плодовите сокове могат да съдържат до 10 чаени лъжички естествена захар на литър, което е повече от препоръчителния дневен прием за възрастни.

Австралийската медицинска асоциация призова правителството да наложи нов данък върху сладките напитки, като твърди, че това ще намали броя на затлъстяванията, раковите заболявания, сърдечните заболявания, инсултите и диабета тип 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай