Искат Цветанов за свидетел по делото „Килърите"

Искат Цветанов за свидетел по делото „Килърите" | StandartNews.com

Варна. Защитата на Петър Стоянов–Сумиста по делото „Килърите" поиска от Варненския апелативен съд като свидетел по процеса да бъде призован и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според адвокатите на Сумиста Цветанов трябва отговори на въпросите срещал ли се е във Варна с клиента им и за какво са разговаряли; да изясни как и защо е тиражирал пред медиите информация, че Стоянов е извършил убийства; водил ли е разговори със свидетели по процеса за взаимоотношения между другия подсъдим – бизнесмена Георги Вълев, и ДЗИ Банк; имало ли е по делото СРС-та, с които е събирана информация не само за подсъдимите, но и за други лица. Бившият вицепремиер трябвало да отговаря дали е разпоредил идването на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски в Шумен, за да държи под око процеса и да се среща с прокурор Ася Петрова.

Защитата поиска разпит и на Цоновски. Той трябва да отговори дали е имал нарочни контакти със свидетели по процеса и дали, докато делото е било пред първата съдебна инстанция в Шумен, ежедневно е контактувал с прокурор Ася Петрова.

Адвокатите на Сумиста поискаха и нейния отвод, тъй като за процеса на втора инстанция тя е командирована от Сотир Цацаров като зам.-главен прокурор.

Освен Петър Стоянов подсъдими по процеса "Килърите" са Васил Костов–Кеца, Янко Попов–Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Станев. Срещу тях са повдигнати обвинения за три убийства, палежи и други престъпления. На първа инстанция делото бе гледано в Шуменския окръжен съд. Стоянов, Костов и Вълев получиха доживотни присъди без право на замяна. Попов беше осъден на 17 години затвор, Стойнев – на 15, а Атмаджов – на 4 години лишаване от свобода. Те обжалват присъдите си пред Варненския апелативен съд.

Делото, което трябваше да тръгне на 12 ноември, беше отложено, за да се даде възможност на адвокатите на подсъдимите да се запознаят с новите материали, внесени от прокуратурата, предимно протеста й срещу по-леките наказания на последните трима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай