Искат 150 лв. глоба за лоши гуми през зимата

Искат 150 лв. глоба за лоши гуми през зимата  | StandartNews.com

Хиляди стягат протест срещу поскъпването на винетката

До 150 лв. да бъдат глобявани водачите на тежкотоварни автомобили, ако не се движат с подходящи за зимата гуми или не спазват правилата за движения. За това настоява регионалният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че шофьорите, особено чуждите, масово не спазват забраните за движение, въведени при чистене на снега. И така създават предпоставки за задръствания и катастрофи.

От Агенция "Пътна инфраструктура" искат в Закона за движение по пътищата да се въведе и задължително използване на зимни гуми от леките коли и по-голям размер на грайфера за товарните през сезона. Доклад за това вече е изпратен до премиера Бойко Борисов. В него се настоява и за по-сериозни санкции при неспазване на изискванията.

В НС вече е внесен проектозакон, който предвижда задължително монтиране на зимни гуми. Към момента той е бил обсъден единствено от транспортната комисия. Според текстовете му зимните гуми трябва да са задължителни от 1 ноември до 1 април, глобата за нарушение - от 50 до 200 лв. Предвижда се и отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца.

"Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв., но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората", заяви по-рано през деня Лиляна Павлова пред bTV. По думите й нямало как с магическа пръчка да станат по-хубави пътищата. "Промяна в качеството на пътната инфраструктура ще настъпи след 2018 година след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили", обеща Павлова.

Хиляди хора в социалните мрежи обаче се стягат да излязат на национален протест заради поскъпването на винетката за кола до 97 лева. Митингите в големите градове са насрочени за 28 ноември от 13 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай