Инвалид осъди на 5000 лв. община за липса на достъп до сградата

Инвалид осъди на 5000 лв. община за липса на достъп до сградата | StandartNews.com

Благоевград. Жена инвалид спечели съдебно дело срещу община Благоевград заради липса на достъп в кметството за хора с увреждания. Илонка Чучкова, която е носител на приза "Жена на годината" в областния център, се почувствала отхвърлена от обществото на 25 март тази година, след като не успяла да стигне до кметския кабинет.

Тя и още няколко други дами от Женско благотворително дружество били поканени на среща с градоначалника Атанас Камбитов. Чучкова стигнала без проблем до фоайето на общината, но се оказало, че инвалидната й количка не може да стигне до втория етаж, където е кметският кабинет. По стълбите в сградата няма рампи, а асансьорът е малък.

Жената не успяла да присъства на срещата с кмета. Това я разстроило и я накарало да се почувства дискриминирана. Неприятната случка и огорчението мотивирали Илонка Чучкова да заведе дело срещу общината за липса на достъп за хора с увреждания. Тя поиска обезщетение в размер на 5000 лева. Административен съд осъди община Благоевград, представлявана от кмета Атанас Камбитов, да заплати тази сума на жената заради претърпени неимуществени вреди.

Кметската администрация обяви, че ще се проучи как и къде да се изградят рампи в сградата на общината. Решението може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай