Неделя,

Инцидентите с газови бутилки се увеличават

От: Администратор -
1407
Инцидентите с газови бутилки се увеличават
A
A
A

Инцидентите с газови бутилки за бита се увеличават и тази година броят им вероятно ще е двойно по-голям спрямо миналата, прогнозират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирати от bTV.

От началото на годината до момента са регистрирани 22 взрива, а за цялата минала година те са били общо 35. Загиналите при тях са двама души, а петима са тежко ранени, обяви председателят на агенцията Стефан Цанков.

„Творчеството" на хората, които използват газ, е изненадващо, а и ситуацията е започнала да излиза извън контрол.

От ДАМТН посочват и няколко от най-частите причини за инциденти.

На първо място е нерегламентираното пълнене на газови бутилки за бита в газостанциите и препълването им.

Особено опасна е и неправилната експлоатация, като например предназначени основно за външна употреба бутилки се използват в затворени помещения.

Другата причина е дългата употреба на една и съща бутилка, без да е проверена, или пък употребата на първоначално негодни бутилки.

От ДАМТН призовават потребителите да следят надписите върху газовите бутилки, които да показват годината на производство, обозначена със специална маркировка.

Бутилката също така не трябва да е корозирала по корпуса, редуцир- вентилът да е добре уплътнен, с трайно нанесени данни за минимално и максимално налягане и пропускливост за 1 час. Важни са и свързващите елементи, които също трябва да имат маркировки.

Маркучът за свързване, освен с обозначителни маркировки, трябва да има и скоби за стягане, гарантиращи, че няма да изтича газ от уреда.

Голяма грешка е ползването на една и съща бутилка повече от 10 години, без да е минала на преглед, подчерта Цанков.

От агенцията посочиха, че броят на проверките им е удвоен, като за до момента те са 1100 за цялата страна и обхващат всички в бизнеса – пълначници, газстанции, продавачи на газови бутилки.

Глобата за нарушение е 5 хил. лв., а събраните до момента пари са около 55 хил. лв. Най-често те се налагат за нередовно водени регистрационни дневници и дефектирали бутилки в оборот.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички