Инфекциите убийци, които са тормозили света

И до днес не ставя ясно какво ги е причинявало

Инфекциите убийци, които са тормозили света | StandartNews.com

Коронавирусът, предизвикващ COVID-19, беше разкрит, идентифициран и проучен месеци след започването на пандемията. И въпреки че все още лекарите откриват нови симптоми и факти за самото заболяване, то причинителят му е съвсем ясен.

Не така обаче стоят нещата с редица ужасни заразни заболявания от миналото, чиито причинители остават мистерия, пише Монитор.

Мистерията с обилното потене

В края на XV век в Англия, а по-късно и на други места в Европа, хора изведнъж започват да се разболяват от страшна зараза. Първите симптоми са студени тръпки, главоболие и болки в крайниците и раменете. В рамките на часове започва интензивно потене. А след ден половината от заболелите умират. Заболяването става известно като „потна болест”. За последно случаи в Англия са документирани през 1578 г.

Едрата шарка

Колонизирането на Америка от европейците започва с вълни от инфекциозни болести, които убиват милиони хора от местното население. Общоприето е, че най-смъртоносната от тези зарази е била едрата шарка.

Според Франсиско Ернандес де Толедо, лекар, станал свидетел на заразата през 1576 г., симптомите включвали висока температура, силно главоболие, световъртеж, черен език, тъмна урина, дизентерия, силна болка в корема и гърдите и обилно кървене от носа, очите и устата, като смъртта обикновено настъпвала в рамките на 3 до 4 дни. Причинителят не е известен, въпреки че нови проучвания предполагат, че може да става въпрос за бактерия от рода Салмонела.

Все още не е ясно какъв патоген е причинявал тази зараза. Има теории като рецидивираща треска, неизвестен вид хантавирус, бактерии, пренасяни от кърлежи.

Летаргичен енцефалит

По времето на Първата световна война и в разгара на пандемията от Испански грип се появява озадачаваща епидемия от неврологично заболяване. Между 1915 г. и 1928 г. огнища на това състояние са документирани по целия свят. То става известно в медицината като летаргичен енцефалит.

Неговите симптоми включват треска, двойно виждане, главоболие и нарастващо чувство на сънливост. В тежките случаи хората изпадат в кома, от която никога не се събуждат, а оцелелите често остават с продължителни неврологични проблеми.

Теориите за причинителя включват токсини, последствията от грипа върху мозъка или автоимунен отговор, който се проявява след инфекции. Но точната причина за болестта и досега остава мистерия.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай