Събота,

Индийска жълтица и оловен войник в Урвич

От: Failed to load user -
A
A
A

С уникални находки приключи археологическият сезон в крепостта и манастира в местността Урвич край Кокаляне, стана ясно на пресконференция в НИМ. Гости на директора проф. Божидар Димитров бяха археолозите, които от години проучват обекта - доц. Бони Петрунова, от няколко седмици зам.-министър на културата, и проф. Николай Овчаров. А също и научният сътрудник в НИМ Филип Димитров, който също изследва манастира, и зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов. Сред откритите това лято и есен артефакти се откроява оловен амулет на воин. Плоската фигура изобразява атакуващ римски легионер, който е държал в ръката си копие. Пластиката впечатлява с изключителна детайлност, включваща дори връзките на кожените обувки на войника. Това поражда хипотезата, че амулетът е изработен от войник, притежавал художествен талант. Откритието потвърждава отдавна съществуващото сред археолозите убеждение, че Урвич е бил укрепен пункт с постоянен гарнизон още в късноримската и ранновизантийската епоха.

Истинската сензация обаче е индийска златна монета, тежаща 11,03 грама. Тя е сечена от султана на Индия Мохамед Саха (1325-1351), който е бил васал на халифите в Кайро. Как и кога точно е попаднала в Урвич е неизвестно, но тя определено свидетелства за контактите на Средновековна България с далечни страни.

Доц. Бони Петрунова припомни за многобройните запазени предания, според които обителта е основана от Елена - съпругата на брата на цар Иван Шишман, който загива при отбраната на Урвич от османските нашественици. 900 000 лв. са нужни за цялостната реставрация на средновековния манастир. Зам.-кметът Тодор Чобанов обяви, че вече се работи по идеен проект за реставрацията, поверен на архитект Юлий Фърков.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички