Имат ли прилепите връзка с коронавируса

Още няма научни доказателства за това

Имат ли прилепите връзка с коронавируса | StandartNews.com

"Някъде в Китай прилеп лети в небето, оставяйки следа от коронавирус в изпражненията си, които падат в гората. Едно диво животно, вероятно панголин, търсещ насекоми сред листата, улавя инфекцията от екскрементите.

Новият вирус циркулира в дивата природа. В крайна сметка е уловено заразено животно и човек по някакъв начин хваща болестта, след което я предава на работници на пазара за диви животни. Ражда се глобално огнище".

Учени се опитват да намерят доказателства, като издирват диви животни, които са приемници на вируса. Намирането на последователността на събитията е "малко детективска работа", казва проф. Андрю Кънингам от Zoological Society London.

Според него, гама от диви животински видове може да бъде гостоприемник на вируса, по-специално прилепи, които пренасят голям брой различни коронавируси.

Тези бозайници се събират в големи колонии, летят на големи разстояния и присъстват на всеки континент. Те рядко се разболяват, но имат възможност да разпространяват патогени надалеч и в обширни райони.

Според проф. Кейт Джоунс от Университетския колеж Лондон, има някои доказателства, че прилепите са се приспособили към енергийните нужди на полета и са по-добри в поправянето на щетите в ДНК-то си. "Това може да им даде възможност да се справят с по-голяма тежест от вируси, преди да се разболеят - но това е само идея в момента."

Няма съмнение, че поведението на прилепите позволява на вирусите да процъфтяват. "Когато помислите за начина, по който живеят, тогава те ще имат голям набор от вируси", казва проф. Джонатан Бал от университета в Нотингам.

"И тъй като те са бозайници, има вероятност някои от тях да заразят хората директно или чрез междинен вид гостоприемник."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай