Има ли информационна война срещу “Войната на буквите”?

От самото начало на сериала, десетки профили разпространяват фалшива информация

Има ли информационна война срещу “Войната на буквите”? | StandartNews.com
  • От самото начало на сериала, десетки профили разпространяват фалшива информация

Успехът на сериала "Войната на буквите" провокира масирани тролски атаки. Анализ на специалисти по онлайн сигурност потвърди, че срещу емблематичния сериал, продуциран от БНТ, се води информационна война. От стартирането на поредицата “Войната на буквите”, десетки профили разпространяват фалшива информация, целяща да провокира негативно обществено мнение и да окаже натиск върху Българската национална телевизия. Тролските профили най-често са създадени около излъчването на първи епизод на сериала, нямат последователи, не съдържат лична информация и нямат активност по други сериали, филми или общественни събития - ясен признак, че съществуването им е с цел подронване на имиджа на сериала. Според експертите друг признак за наличие на тролска атака е обстоятелството, че посланията във всеки пост се повтарят и следват опорни точки, които се мултиплицират в различните профили. За изминалите четири епизода активността на профилите има повтарящ се модел, както като времеви отрязък на активността, така и по спецификата на изказ. Обикновено коментарите съдържат язвителен текст и са адресирани към позитивни мнения за сериала.

За първи път в България, след 40 години, е създаден подобен исторически сериал, който провокира мнозина не само да говорят, но и да се поровят в източниците за епохата на цар Симеон. 

Българската историческа поредица печели стабилна аудитория във всички възрастови групи, особено сред по-младото поколение. В YouTube сериалът демонстрира още по-категоричен интерес, тъй като дори първият епизод има над 140 хил. гледания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай