Икономистки покориха "Мис Кюстендилска пролет"

Икономистки покориха "Мис Кюстендилска пролет" | StandartNews.com

През 1966 г. създадохме космически празник, спомня си инициаторът на конкурса

Първата подгласничка символизира неродена мома, а втората - царкинята Кера Тамара

Най-хубавите жени в Кюстендил са икономистки, стана ясно на последното издание на "Девойка Кюстендилска пролет". На препълнения площад "Велбъжд" в събота вечерта голямата награда в юбилейното 50-годишно издание на фестивала грабна 21-годишната студентка по финанси и счетоводство Мирослава Ангелова. Нейните две подгласнички и момичето на публиката пък станаха ученички от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев".

"Не очаквах, че ще спечеля. Най-добрите ми приятелки ме накараха да се запиша за конкурса по красота. Успях да съчетая лекциите и репетициите. Обичам да танцувам, да пътувам и да чета книги. Пожелавам на кюстендилци много усмивки, здраве, любов в сърцата и сбъднати мечти", заяви след награждаването Мирослава. Първата подгласничка Катерина Василева учи митническа и данъчна администрация в гимназията и се занимава с народни танци. Втората - Симона Богданска, учи електронна търговия. Обича да пее и да чете книги, мечтае за семейство и хубава работа. Девойката на публиката Беатрис Велинова също усърдно напредва в народното пеене и танците. Иска да стане известна певица и да пее в "Мистериите на българските гласове". Водещи на шоуто бяха Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев. Претендентките за титлата се представиха в три кръга - официални рокли, народни носии и трети кръг с ефектно аранжирани костюми. За щедрата в овациите си публика пяха и танцуваха Михаела Филева, Атанас Колев, балет "Фейм", легендарните рокаджии от "Сигнал". На половинвековния юбилей дойдоха доста от хубавиците, носещи титлата "Кюстендилска пролет" през годините. Те бяха и журито, което определи тазгодишната кралица на пролетта. Победителката бе поздравена от кмета на града Петър Паунов и получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката - по 850 лв.

"През 1966 г. си поставихме за цел да изберем красива, достойна и великолепна девойка - и това стана първият конкурс в България. След това и по света започнаха да правят какви ли не конкурси за миски", каза 82-годишният доц. Кирил Поромански на откриването на посветената на фестивала фотоизложба. Той е създал и е режисирал фестивала в началото в качеството си на шеф на отдел "Култура" в общината. По думите му празникът не е само кюстендилски и национален, но и космически. "Защото пролетното равноденствие не е дело на мен или на някой от вас, или на някой началник, а е божествено дело. Случва се един път в годината", обясни някогашният шеф на отдел "Култура". Още преди 50 години той е замислил избраната за "Девойка", която е символ на пролетта, да има две подгласнички. "Първата е неродена мома. Има една кюстендилска приказка, че девойката е толкова хубава, че не могат да си представят хората, че е родена от жена, а смятат, че е родена от дявола", подчерта доц. Поромански. Третата подгласничка в неговите представи е аватар на последната съпруга на последния български владетел преди падането под османско робство - Кера Тамара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай