Игор Ленкин: България е първата ми любов

Игор Ленкин: България е първата ми любов | StandartNews.com

Кореспондентът на ИТАР-ТАСС подписва 17 000 информации и коментари за събитията у нас

България и Русия ще отбележат на 7 юли важен за двете страни и вековните им връзки празник - 135 години от установяването на дипломатическите отношения. Най-голямата руска информационна агенция ИТАР-ТАСС, на която често се позовават местни и световни медии, също отбелязва юбилей - неотдавна стана на 110 години. Още от създаването си тя проявява силен интерес към България. Нейните кореспонденти в София са предавали и предават бърза, точна и достоверна информация за събитията в страната. Това прави и сегашният кореспондент Игор Ленкин, за когото България е "първата му любов".

Игор познава от почти десетилетие страната ни, тъй като е тук за втори път. Говори на двата езика - по желание на събеседниците. Дори не коментира дали му е приятно да работи в България. Категоричен е: "Щом съм дошъл отново, всичко е ясно. Между първия и втория ми мандат имаше двегодишна пауза, през която бях в централата на ИТАР-ТАСС в Москва. София е първото ми задгранично назначение, а България е първата ми любов." Неслучайно той подписва 17 000 информации и коментари за страната ни.

Това означава средно по около стотина на месец. Когато обаче има извънредни ситуации, той пуска по 10 и дори 20 текста на ден.
С Игор може с часове да се говори за работата на кореспондентите на чуждестранните медии в София. Той гледа на професията си като сериозно предизвикателство и се отнася към нея с голяма отговорност. Не се оплаква, докато споделя, че всъщност кореспондентът е на пост 24 часа в денонощието. Отдихът му никога не е гарантиран. "Непрекъснато следиш какво става в страната, оценяваш ситуацията, срещаш се с много хора. Търсиш, звъниш, питаш - до изясняване на фактите. Същевременно се изисква универсалност, защото трябва да пишеш на политически, икономически, криминални, съдебни, спортни и други теми.

Понякога телефонът звъни посред нощ

Ставаш и сядаш пред компютъра. Така бе с наводнението в "Аспарухово" във Варна. Огромната трагедия и болка означаваше и много работа за журналистите. Предадох десетки информации и продължавам да пиша за този печален случай.", разказва Ленкин.

"Чуждестранните кореспонденти работят достатъчно комфортно тук. Властите и хората се отнасят с уважение към тях. По принцип винаги можеш да получиш информация и коментари от политици и администратори. Никога не съм се чувствал ощетен или изолиран. Не съм имал проблеми с полицията при отразяването, примерно на демонстрациите и протестите.
Въпреки че понякога съм вършил малки нарушения, за да разбера какво точно се случва", признава Игор.

За ИТАР-ТАСС България е не само интересна страна, но и "стара история", смята руският журналист. Кореспондентският пункт у нас е открит преди десетилетия. Преди време в него са работили четирима кореспонденти, а сега Игор Ленкин се справя сам. В София има постоянно базирани само двама руски журналисти - на ИТАР-ТАСС и на вестник "Российская газета".

Игор Ленкин открай време обикаля не само България и Русия, но и света. Не е изключено той да познава страната ни по-добре от мнозина сънародници. "Морето, планините и всичко в България е наистина уникално. Аз съм запален скиор и съм щастлив, че през зимните уикенди и ваканции се спускам по пистите в Банско, Боровец и Пампорово", казва Игор.

Той се гордее с печати от 100-те туристически БГ обекта

"В България има много исторически, културни и религиозни забележителности. Някои от тях разкриват общото между нас", напомня Игор. Той се възхищава от факта, че пазим и тачим паметниците на Руско-турската освободителна за България война през 1877-1878 г. По повод 135-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия Ленкин смята, че въпреки различните периоди, през които те са преминавали, имат здрави устои през вековете. Защото се базират на общите ни исторически корени, общата азбука, общия до голяма степен език, православната религия. Изказва обаче съжаление, че през последните четири-пет години в българо-руските отношения е намалял прагматизмът, а политиката и съобразяването с чужди мнения са се засилили. Това не е много добро, смята кореспондентът на ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай