Идва ли есента? Къде започват аномалиите

Прогноза за времето през седмицата

Идва ли есента? Къде започват аномалиите | StandartNews.com

Типично променливо майско време ни очаква в края на август и началото на септември, на места с доста интензивни валежи, твърдят синоптиците

Очаква ни нов период на чести валежи, но в следобедните часове, напомнящи майско-юнския дъждовен период, пише MeteoBalkans

Максималните температури ще останат около климатичната норма, но минималните ще се понижат и очакваме под 14°С в планинските райони на полуострова  и Западна България. Повече слънчеви часове ще има в Източна България и Гърция.

Първият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед над планинските райони от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на места превали и прегърми. Повече слънце очакваме над Източна България. 

Максималните температури ще се повишават и ще са между 30-36°С. По-прохладно ще се задържи по Черноморието и планинските райони– до 29-30°С, а най-горещо - в Дунавската равнина и района на Сандански – до 36°С.

Времето по Черноморието: ще е чудесно за плаж. През нощта срещу понеделник ще е ясно и тихо. Първият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Максимални температури на въздуха – 30-31°С, на морската вода – 25°-27°. Ще духа умерен източен вятър. Вълнението ще е сравнително слабо.

Времето в София: През нощта срещу понеделник времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се повишат и ще са между 15-16°С. През деня ще е предимно слънчево, но до обяд. Следобед облачността временно ще се увеличи и на места са възможни валежи и гръмотевици. Температурите слабо ще се повишат и ще са около 31°С.

Времето в планините: Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна, Централна  и Южна България обаче ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части - и силен вятър от североизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - около 22°.

И през следващите два дни въздушната маса над България ще остане неустойчива. Времето ще типично “майско“, но през август – с чести валежи и гръмотевични бури в следобедните часове. Повече слънчеви часове очакваме в сутрешните часове и около обяд, но следобед на много места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в планинските райони от Западна и Централна България. Почти без валежи и чудесно време  за плаж ще остане по Черноморието. 

През следващите дни предстои понижение на температурите и есенни валежи към края на седмицата. В четвъртък и петък облачността ще е променлива и по-често значителна. Очакваме отново валежи и гръмотевици, като те ще са на много повече места из цялата страна.

През уикенда очакваме преминаването на серия от атмосферни смущения. Температурите навсякъде ще се понижат ще са под 25°С. Валежите ще са типични есенни, като те ще умерени по интензивност и е по-малка вероятността от гръмотевични бури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай