ИД срина манастир на 1400 г. в Мосул

ИД срина манастир на 1400 г. в Мосул | StandartNews.com

Най-старият манастир в Ирак бе сринат със земята, превръщайки се в поредната жертва на варварското разрушаване на древни паметници на културата от джихадистката групировка "Ислямска държава". В продължение на 1400 г. "Свети Елия" в Мосул е устоявал на природни катаклизми и човешки посегателства. Сателитни снимки, с които се е сдобила АП, показват, че той е унищожен напълно от джихадистите.

Агенцията цитира преподобния Пол Хабит Хабиб, който живее в Ербил, че разрушаването на манастира е знак за желанието на ИД да сложи край на присъствието на християни в Ирак. Джихадистите избиха хиляди цивилни и прокудиха стотици хиляди християни от страната, заплашвайки една религия, която се изповядва в тези земи от 2000 г. По пътя си тези варвари разрушиха редица исторически и културни паметници в Ниневия, Палмира, Хатра, разграбиха музеи и библиотеки, изгориха книги и превърнаха трафика на артефакти в един от основните си източници на финансиране, припомня АП.

Манастирът в Мосул носи името на асирийски християнски монах, който го е построил между 582 и 590 г. От векове това е място за поклонение на иракските християни, част от близкоизточата халдейска католическа общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай