И прокуратурата не откри данни за насилие спрямо президентския племенник

И прокуратурата не откри данни за насилие спрямо президентския племенник | StandartNews.com

Районна прокуратура - Благоевград отказа да образува досъдебно производство поради липса на достатъчно данни за причиняване на лека телесна повреда от полицаи при изпълнение на служебните им задължения спрямо племенника на президента Росен Плевнелиев – Станислав.

При проверката прокурорът не е установил родственикът на държавния глава да е пречел на органите на реда да си свършат работата. Той обаче е констатирал, че са нарушени законови и подзаконови нормативни актове, които регламентират дейността по задържане на лица и гарантират пълноценно упражняване на правата им. При задържането на Станислав Плевнелиев, който е диабетик, полицейските служители не са осигурили извършване на преглед от медицинско лице и не са му предоставили възможност за своевременно осъществяване на връзка с адвокат и свой близък.

С цел предотвратяване на бъдещи пропуски и нарушения от страна на полицаите от ОД МВР – Благоевград прокурорът е изготвил предложение до полицейския директор Васил Митов. То е да се обърне внимание на служителите за стриктно спазване на законовите и подзаконовите нормативни актове при задържането на лица и гарантиране на правата им. Ще трябва да се създаде и и необходимата организация за провеждане на учебно занятие за изучаване на Закона за МВР, както и на инструкцията за оборудване на помещенията за настаняване на задържани лица в структурите на МВР и реда в тях и Етичният кодекс за поведение на държавни служители в МВР.

Всичко това прокурорът е направил, след като Районна прокуратура се самосезирала от медиите за ареста на Станислав Плевнелиев и за упражнено полицейско насилие над него на 15 октомври. Тогава той преминал с колата си на червен светофар в центъра на Благоевград и го спрели пътни полицаи. Станислав не се признал за виновен, стигнало се до пререкание с униформените, които му сложили белезници и го отвели в сградата на полицията. Там Плевнелиев твърди, че е ударена главата му в бюрото, за което е извадил и медицинско свидетелство. На 22 октомври е депозирана и жалба от Станислав Плевнелиев по този случай. Образувана пе реписка и е извършена лична проверка от прокурор. Снети са писмени обяснения от 12 лица, приобщена е документация от ОД на МВР. Изискани и приложени са по надлежния ред оптичен носител, съдържащ файл от видеозапис на 15 октомври, който има отношение към задържането на 22-г. младеж. Приложена е справка ведно с оптичен носител, предоставен от Дирекция „Национална система 112" за проведени телефонни разговори на същата дата, непосредствено след освобождаването на Станислав Плевнелиев от сградата на 01 РУП - Благоевград. Бащата на арестувания Румен Плевнелиев обяви преди дни, че синът му ще заведе граждански иск в съда срещу конкретни служители на полицията, който ще е на стойност 15 000-20 000 лева. Причините са упражнената физическа сила спрямо Станислав и ограничаването на правата на болния от диабет младеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай