Петък,

И Атанасова скочи на Дянков

От: Failed to load user -
2929
И Атанасова скочи на Дянков
A
A
A

София. Здравният министър Десислава Атанасова не харесва бюджета, който Симеон Дянков й отреди за следващата година. Със 100 млн. лв. се намаля бюджетът на ведомството, което тя управлява през 2013 г. Въпреки че причината за това е прехвърлянето на някои дейности към здравната каса, парите пак са малко.

Аз вече съм възразила срещу новия бюджет и съм писала на Симеон Дянков, похвали се Атанасова в студиото на Нова ТВ. Според нея през следващата година са нужни повече средства за лечението на деца в чужбина, за капиталови разходи и заплати. В момента доходите на медицинските сестри, на спешните медици и на психиатрите са изключително ниски.Заради това клиниките и Бърза помощ нямат кадри.

Повече пари за здравеопазване трябва да има и според управителя на здарвната каса Пламен Цеков. Това обаче може да стане, ако българите отделят повече за здраве.

Предвиденият бюджет за следващата година за Здравната каса е със 71 милиона повече и с него трябва да посрещнем потребностите на българина за 2013 г., каза Цеков по БНТ.

Над 400 медикамента в последните месеци са с намалени цени, още около 500 чакат преоценка, каза още Цеков. Средното намаление на цената на лекарствата е около 10 - 15 процента.

В ценообразуването на лекарствата ДДС-то заема основен процент. Ако там има намаление, ще има понижаване и на крайната цена на медикамента. Въпреки че това би било много добре, в момента държавата не може да си позволи това, обясни Цеков.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички