И Атанасова скочи на Дянков

И Атанасова скочи на Дянков | StandartNews.com

София. Здравният министър Десислава Атанасова не харесва бюджета, който Симеон Дянков й отреди за следващата година. Със 100 млн. лв. се намаля бюджетът на ведомството, което тя управлява през 2013 г. Въпреки че причината за това е прехвърлянето на някои дейности към здравната каса, парите пак са малко.

Аз вече съм възразила срещу новия бюджет и съм писала на Симеон Дянков, похвали се Атанасова в студиото на Нова ТВ. Според нея през следващата година са нужни повече средства за лечението на деца в чужбина, за капиталови разходи и заплати. В момента доходите на медицинските сестри, на спешните медици и на психиатрите са изключително ниски.Заради това клиниките и Бърза помощ нямат кадри.

Повече пари за здравеопазване трябва да има и според управителя на здарвната каса Пламен Цеков. Това обаче може да стане, ако българите отделят повече за здраве.

Предвиденият бюджет за следващата година за Здравната каса е със 71 милиона повече и с него трябва да посрещнем потребностите на българина за 2013 г., каза Цеков по БНТ.

Над 400 медикамента в последните месеци са с намалени цени, още около 500 чакат преоценка, каза още Цеков. Средното намаление на цената на лекарствата е около 10 - 15 процента.

В ценообразуването на лекарствата ДДС-то заема основен процент. Ако там има намаление, ще има понижаване и на крайната цена на медикамента. Въпреки че това би било много добре, в момента държавата не може да си позволи това, обясни Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай