Христо понесе кръста на обърнатия влак

Тиляшев завършил обувен техникум, слушал Куин и Висоцки

Христо понесе кръста на обърнатия влак | StandartNews.com

Помощник-машинистът потъна в мъка, със загиналия Венко били приятели

Печална новина изстреля пловдивчанина Христо Тиляшев на първа страница във всички вестници през последните дни. Името и лицето му се появяват във водещите емисии на електронните медии, а цяла България коментира защо и как помощник-машинистът на бързия влак от София за Варна е обърнал композицията. Поне това сочи последната техническа експертиза, според която Христо е карал влака в момента на катастрофата и вместо с допустимите 40 км в час се е движел с повече от 100. Разбираемо е при тези обстоятелства на него хич да не му се говори. От друга страна според близките и колегите му още е в шок, а и има тежки травми по краката и гръдния кош, които го болят.

Приятелката му Весела Димитрова пък, с която живеят на семейни начала на квартира в Пловдив, го брани от външни хора и отблъсква всякакви опити за разговор с любимият й мъж, за когото се грижеше неотлъчно в болницата в Стара Загора. За Христо разказват колегите му жепейци от Пловдив, които до едни са приятели и на загиналия машинист Венко Тодоров. Нито един обаче не обвинява помощника за случилото се, защото са наясно с рисковете на тежката професия. Повечето още в деня на катастрофата заявиха, че по-добре Христо да не е оживявал. Тези, които го познават по-отблизо, са сигурни, че ще живее с чувството за вина до края на живота си, тъй като е отговорен и чувствителен човек. В качествата му на професионалист също никой не се съмнява.

Той е завършил обувния техникум в Пловдив, но мечтата му е да работи като жепеец, затова първо започва като шлосер в ремонтите по влаковете, по-късно придобива квалификация за машинист II клас и започва да кара влакове, като има поне десет години стаж по локомотивите. Започнал в пътнически превози, но през 2011 г. отишъл да кара товарни влакове. Тъй като имало недостиг на локомотивни машинисти за пътническите влакове, от началото на този месец отново го привлекли в пътническия сектор. Не случайно се спрели на него, когато търсели помощник на Венко Тодоров. Двамата били приятели, които и преди са карали заедно влакове. Зад Христо застават и близките му - майка му, баща му и една леля, които живеят заедно в една къща в родния град на Тиляшев - Асеновград. Тримата са силно притеснени за 42-годишния мъж, който по думите им се е потопил в мъката си. В Асеновград преди години Христо имал съпруга, от която има голяма дъщеря. След като се разделили, заживял сам в Пловдив, а после си намерил сегашната приятелка, която е медицинска сестра и е най-близкият му човек, защото винаги е до него. Показа го и след катастрофата, когато бе неотлъчно до болничното му легло в университетската лечебница в Стара Загора. Иначе двамата живеели скромно. Били тихи и спокойни хора, които нямали много пари и развлечения, но пък поне не били самотни.

От фейсбука на Христо става ясно още, че той е запален по риболова. Обича футбола и е запалянко на италианския "Рома". Слуша Бон Джоуви, Куин и Владимир Висоцки, а от филмите любими са му сериите за "Рамбо" и българският "Симеон Велики". В социалната мрежа Христо има много приятели и ясно личи, че във взаимоотношенията си с всички е близък и искрен човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай