Хоро и карате сменят гюллето по физкултура

Хоро и карате сменят гюллето по физкултура | StandartNews.com

София. Народни танци и карате ще заменят тласкането на гюлле в часовете по физическо възпитание. От програмите отпадат също упражненията на успоредка и правенето на странично колело.

Децата ще изучават задължително спорт в няколко модула - лека атлетика, гимнастика, народни танци и спортни игри като футбол и баскетбол. Освен тях обаче всяко училище ще може да избере и допълнителни видове спорт в зависимост от материалната си база. Сред тях например са тенис, бадмингтон, плуване, гребане, бойни изкуства, фитнес и шах. Новост е също, че дори и не толкова добрите спортисти вече ще могат да получават по-високи оценки.

Точки ще им носят устните изпитвания за теория на спорта, както и участията в ученически спортни състезания и игри. Нормативите, които децата трябва да покриват, тепърва ще бъдат актуализирани, каза министър Свилен Нейков. Те не са пипани от 1982 година, уточни пък просветният зам.-министър Милена Дамянова.

В трети клас учениците започват да учат баскетбол и футбол, в пети - плуване, ще изучават и оказване на първа помощ.

Промени ще има също в учебните програми по изобразително изкуство и музика. Те ще бъдат по-свързани с новите технологии, така че в седми клас детето вече ще може да прави графичен дизайн на собствен сайт. Ще учат също и обработка на музика с компютър. Отпадат теоретичните подробности, свързани с историята на музиката през вековете, а децата в началния курс вече няма да учат какво е бемол, диез и бекар.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай