Хора на Петното в атака срещу банките

Хора на Петното в атака срещу банките  | StandartNews.com

Пуснаха Чикагото след 24 часа в ареста, закопчаха нови диверсанти

Поне 50 души са замесени в разпространяването на неверни есемеси и имейли за фалит на банките, разкриха източници на "Стандарт". Това са хора, обикаляли по клоновете в цялата страна, за да заблуждават хората. Говори се, че наемниците са оперативно добре познати лица, близки до регистрираното в Русе Национално движение "Свобода". В него участва придобилият известност покрай протестите Бисер Миланов - Петното, който в момента е в ареста, и близкият му съратник Венцислав Ангелов - Чикагото, който вчера бе пуснат на свобода. Сред арестуваните има и компютърен специалист, за когото се твърди, че е поддържал преди време страницата на движението. Вчера службите на два пъти арестуваха хора, свързани с банковите атаки. Около обед бяха прибрани трима, а в късния следобед - още двама души.

Първият задържан за банковата атака бе пуснат на свобода вчера, докато полицията и ДАНС арестуваха нови заподозрени. 45-годишният Венцислав Ангелов - Чикагото бе прибран в събота следобед в Русе при спецакция на ДАНС. Вчера той напусна следствения арест около 16,15 часа. "Не може от една публикация и от един клип да те обявят за терорист", заяви той на излизане. Причината за ареста на русенския кримигерой бе клипче в социалната мрежа фейсбук и сайта за видеосподеляне YouTube, в което той е публикувал информация срещу Първа инвестиционна банка,

както и призиви за сваляне на валутния борд

Ангелов поясни, че срещу него няма повдигнати обвинения. Подписал е обаче предупредителен протокол във връзка с чл. 326 от НК да не пуска публикации, с които създава смут и паника в обществото. Чикагото заяви, че още преди ареста си имал съмнения, че може да бъде задържан. Причината била, че след като качил няколко поста в социалната мрежа, бил атакуван от "трол". Вчера той обясни, че ще се консултира с юристи дали има основания да си търси правата. Чикагото каза, че го прибрали от дома му, където бил с 14-годишния си син. Той твърди, че не му е показана заповед за задържане, но по-късно допълни, че няма оплаквания спрямо служителите на ДАНС в Русе, защото те просто са си вършили работата. Ангелов заяви също, че ще подаде жалба до главния прокурор срещу Бойко Борисов, тъй като според него той е направил изказвания в ущърб на банковата система. При пускането си Чикагото беше посрещнат от сина си Йордан Бонев и от Мирослав Станчев, с когото са съучредители на Народно-патриотична партия "Промяна".

В същото време в София бяха закопчани още трима души, засечени да пускат фалшиви съобщения, като по този начин извършват диверсия срещу банковата система на страната. Те са координирали и други лица, които да обикалят по опашките от изплашени вложители и да всяват паника. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения и Софийската градска прокуратура да настоява пред съда за постоянното им задържане.

Чикагото в момента е подсъдим за международен трафик на наркотици. По време на протестите миналото лято синовете му пък бяха близки съратници с Бисер Миланов - Петното. По-големият Йордан Бонев и Петното са съпроцесници в дело за расова омраза, което се гледа от Софийския районен съд. Наред с това точно преди година близки до тях хора се явяваха по митингите в цялата страна, за да извършват провокации. Същите момчета, излезли предимно от фитнес залите, са били забелязани през изминалите дни и по опашките от притеснени вложители на банките. Засичани са да им говорят: "държавата фалира", "парите ви изгоряха" и други подобни реплики. Други пък просто помпали броя на чакащите, а когато дойде техният ред, питали единствено какъв е лихвеният процент и кога е удобно да си открият сметка. Част от тях повтаряли това действие по няколко пъти. Службите разполагат със записи от охранителните камери пред клоновете на банките,

на които се виждат лицата на присъстващите

на опашките хора. Има данни, че повечето от тях са безработни, някои са и криминално регистрирани за различни престъпления.
Схемата, по която са изпращани есемесите, също е простичка, но добре работеща. На определен кръг служители на голяма корпорация са изпратени предупредители sms-и да побързат да изтеглят парите си. Те от своя страна се паникьосвали и започвали да ги препращат до свои близки, роднини и приятели. Отделно по време на миналогодишните протести са събирани папки с подписи на хора, недоволстващи от ниските лихви на банките. Тези хора са оставяли координатите си и сега са били едни от първите, достигнати от ужасяващите "новини" за фалит на финансовите институции. От ДАНС се надяват да хванат основните двигатели на схемата, а ако виновността им бъде доказана в съда, могат да отнесат до 15 години решетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай