Хлапета правят наркотестове на летището

Митничари показаха как ловят трафиканти на порта

Хлапета правят наркотестове на летището | StandartNews.com

София. Ученици от столични училища правиха наркотестове на летището. Днес, за трета поредна година, Агенция „Митници” и ДЕА – Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, се срещнаха с над 120 ученици от 4 софийски училища. Така бе отбелязана световната седмица на „Червената панделка” (Red ribbon week), в която се включват учениците по цял свят. Инициативата тази година е насочена срещу употребата и трафика на дрога и е в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, който е отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти.

Ученици от няколко столични училища се запознаха с вредата от различните видове наркотици и правиха полеви наркотестове за хероин и кокаин. Те наблюдаваха и демонстрация на задържане на наркотрафиканти в Летище София, както и откриване на дрога от специално обучени кучета.

Голям интерес предизвикаха Дейзи и Епси – кучетата, които са част от екипа на Митница Аерогара София. Дейзи демострира как намира наркотици в коли. Голяма част от вниманието спечели новобранецът в сектор „Наркотици” – младата овчарка Епси, за която това беше втори работен ден. „Опитваме се да предизвикаме любопитството на децата, така че то да работи в наша подкрепа, да създаде у тях ясна човешка и гражданска позиция срещу употребата и трафика на наркотици и смятаме, че успяваме.”, каза Стефан Бакалов, началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване” към Митница Аерогара София .  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай