Хиляди протестираха в защита на българските планини

Хиляди протестираха в защита на българските планини | StandartNews.com

Опасяват се, че Рила, Пирин и Витоша ще останат без адекватна защита от строителство

Природолюбители отново протестират. Хиляди се събраха днес пред сградата на Министерството на околната среда и водите в знак на протест срещу посегателствата в природните паркове, съобщава Нова телевизия. В още няколко града на страната тази вечер граждани демонстрират в защита на природата. Техният основен мотив - природните паркове „Рила", „Пирин" и „Витоша" са застрашени да останат без адекватна защита.

В момента плановете за управление на парковете „Рила", „Пирин" и „Витоша" се актуализират. Опасенията са, че новите правила ще облекчат строителството в планините. От дирекцията на парк „Витоша" многократно са заявявали, че актуализираният план предлага необходимата защита. „Според мен този план за управление е изключително добър. Много по-добър от предходния", коментира директорът на природен парк „Витоша" Снежана Петрова.

Плановете за „Пирин" и „Витоша" вече са внесени в екоминистерството. Според природозащитниците обаче не са взети под внимание техните забележки най-вече за по-строги защитни режими. За актуализацията на плана за управление на природен парк „Пирин" има над 400 становища, а за „Витоша" те са близо 200. „При нас за два дни се изляха абсолютно еднотипни писма. Просто се задръсти пощата", коментира Снежана Петрова.

От екоминистерството в момента проверяват дали и защо не са отразени част от забележките на природозащитниците в двата стратегически документа. От ведомството обясниха, че ако се установят нарушения, плановете за управление ще бъдат върнати за преработка.

Колкото до плана за управление на национален парк „Рила" - той все още не е внесен в министерството. От фирмата-изпълнител обясниха, че това ще стане до средата на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай