Понеделник,

Хиляди протестираха в защита на българските планини

От: Администратор -
744
Хиляди протестираха в защита на българските планини
A
A
A

Опасяват се, че Рила, Пирин и Витоша ще останат без адекватна защита от строителство

Природолюбители отново протестират. Хиляди се събраха днес пред сградата на Министерството на околната среда и водите в знак на протест срещу посегателствата в природните паркове, съобщава Нова телевизия. В още няколко града на страната тази вечер граждани демонстрират в защита на природата. Техният основен мотив - природните паркове „Рила", „Пирин" и „Витоша" са застрашени да останат без адекватна защита.

В момента плановете за управление на парковете „Рила", „Пирин" и „Витоша" се актуализират. Опасенията са, че новите правила ще облекчат строителството в планините. От дирекцията на парк „Витоша" многократно са заявявали, че актуализираният план предлага необходимата защита. „Според мен този план за управление е изключително добър. Много по-добър от предходния", коментира директорът на природен парк „Витоша" Снежана Петрова.

Плановете за „Пирин" и „Витоша" вече са внесени в екоминистерството. Според природозащитниците обаче не са взети под внимание техните забележки най-вече за по-строги защитни режими. За актуализацията на плана за управление на природен парк „Пирин" има над 400 становища, а за „Витоша" те са близо 200. „При нас за два дни се изляха абсолютно еднотипни писма. Просто се задръсти пощата", коментира Снежана Петрова.

От екоминистерството в момента проверяват дали и защо не са отразени част от забележките на природозащитниците в двата стратегически документа. От ведомството обясниха, че ако се установят нарушения, плановете за управление ще бъдат върнати за преработка.

Колкото до плана за управление на национален парк „Рила" - той все още не е внесен в министерството. От фирмата-изпълнител обясниха, че това ще стане до средата на декември.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички