Хиляди карловци протестират за Куршум джамия

Хиляди карловци протестират за Куршум джамия | StandartNews.com

Карлово. Над 3000 карловци протеситараха мирно в града на Апостола срещу съдебното решение местната Куршум джамия да бъда дадена на Главно мюфтийство. Хората изпълниха площад "20 юли". Дойдоха карловци, които живеят в други градове като Казанлък, Стара Загора, София, Кюстендил. Имаше футболни фенове и членове на Сдружението на футоболните привърженици,които също се събраха, за да заявят волата си сградата на бившата Куршум джамия и градинката около нея да останат общинска собственост.

Начало на мирния граждански протест, организиран в социалната мрежа Фейсбук даде шествие на около 150 младежи от Карлово. Клаксони, възгласи и патриотични песни огласяха Карлово до обяд. Множествето разпъна и плакати с думите "Няма да позволим, Апостоле!!! Духът на Левски стана... Карлово въстана!!!!" .

Това е мирен граждански неполитически протест, организирахме го три групи във Фейсбук - "Карловската куршум дажмия е в опасност", "Не" на връщането на Куршум джамия " и "Куршум джамия е в опасност" Днес на този митинг няма да се веят други знамена, освен българския трибагреник, заявиха участниците в протеста.

Хората бяха категорични, че в града на Левски няма етнически проблеми, а християни и мюсюлмани живеят заедно в мир и разбирателство. "Ние сме категорични – този паметник принадлежи на всички. Ние призоваваме Главно мюфтийство да оттегли своя събеден иск", обявиха още протестиращите. Междувременно стана ясно, че подписката в подкрепа на запазването на храма като общинска собственост е събрала над 12 000 привърженици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай