Граничари и бежанци с нови шефове (ОБЗОР)

Граничари и бежанци с нови шефове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Захарин Пенов хвърли оставка заради трагедията със ЗИЛ-а, Върбанов поема имигрантите

София. Неочаквани рокади във властта два дни преди Нова година. С постовете си се разделиха шефът на "Гранична полиция" Захарин Пенов и началникът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Директорът на "Гранична полиция" е подал оставка в събота, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков след двучасова среща със синдикалните организации на ведомството. Причината е трагичният инцидент край Горно Ябълково, при който ЗИЛ се обърна и загина граничарят Асен Асенов.

"Приех оставката на Пенов, но изказвам висока оценка за работата му", заяви Вучков. Според него благодарение на досегашния шеф на "Гранична полиция" са били постигнати "необходимите реформи в отговор на отговорностите ни като член на ЕС и покриването на критериите за членство в Шенген." Според запознати изпълняващ длъжността шеф на "Гранична полиция" ще бъде Милен Пенев. В момента той е зам.-директор и шеф на дирекция "Граничен контрол".

Междувременно стана ясно, че с поста си се разделя и шефът на Държавната агенция за бежанците - Николай Чирпанлиев. С решение на правителството от 29 декември за временно изпълняващ длъжността е назначен неговият заместник Васил Върбанов.

"Агенцията изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване", мотивира смяната вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева. Тя допълни, че оценява усилията на Чирпанлиев в управлението на агенцията при засиления миграционен натиск, но очаква много повече от неговия наследник.

Кунева наблюдава проблемите на браздата

Очаква се съвсем скоро Меглена Кунева да поеме още едно задължение - координацията в решаването на проблемите по границата. Вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че един от тримата вицета ще бъде натоварен с тази мисия, но не спомена кой. Най-вероятно обаче това ще е Кунева, тъй като тя наблюдава процеса по присъединяването ни към Шенген.

Спират командировките на полицаи по границата

Полицаите да не бъдат командировани по границата, предлага МВР шефът Веселин Вучков. Отзоваване на всички пеши патрули по българо-турската граница и замяната им с автопатрули е една от мерките в три доклада за положението по българо-турската граница. Те са били внесени от МВР в Министерски съвет преди празниците. Според Вучков основният извод в докладите е,"че командироването на полицаи генерира големи проблеми".

"Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата", обясни вътрешният министър. Той ще предложи да бъдат назначени 700 гранични полицаи на временен щат с отделно финансиране, които ще заменят досегашните командировани.

Предвижда се да бъде доизградено защитно съоръжение по границата от 131 км. Предвидено е и изграждането на 110 км нови пътища. Всички мерки ще струват на данъкоплатците около 2.5 милиона лева.

Вътрешният министър се изказа остро за военното ведомство и липсата на тяхно участие в охраната на границата на държавата. "Министерство на отбраната се намира в пълна изолация по овладяването на миграционния натиск. МВР върши и плаща абсолютно всичко", посочи Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай