Говорете с картинки на детето аутист

Говорете с картинки на детето аутист | StandartNews.com

Обикновените гледки, звуци и миризми могат да бъдат болезнени за тези малчугани

Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Томас Едисон, Томас Джеферсън, Людвиг Ван Бетовен, Волфганг Амадеус Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери... Знаете ли какво обединява всички тези знаменитости? Аутизмът. Според медицината това не е болест, а особено състояние на функциониране на мозъка. Много често децата аутисти могат да станат велики учени или хора на изкуството. За тази цел обаче ние, останалите, трябва да им дадем шанс, като се научим да ги приемаме.

Най-характерната черта на децата с аутизъм, която хората около тях забелязват, е нарушеното им умение за общуване. То е следствие на трудности при възприемането и преработването на информацията от околната среда. Единственият начин да им помогнете е като научите повече за тях и ги приемете такива, каквито са.

За тези малчугани светът не изглежда, не мирише и не звучи така, както за повечето от нас. Обикновените гледки, звуци, миризми, вкусове и щрихи на ежедневието могат да бъдат болезнени за тях. Много често най-дружелюбната атмосфера в една пълна гостна у дома, детски кът в заведение или площадката в парка изглеждат враждебни за децата с аутизъм.

Причината е, че техните възприятия са различни и много по-обострени от нашите. Ако слухът на едно дете е свръхчувствителен, а наоколо говорят и викат десетки малчугани и възрастни, то инстинктивно търси начин да се защити. Аналогично е, ако обонянието му е изострено и всяка миризма има потенциала да го зашемети. Обикновено мозъкът му не успява да филтрира информацията и се претоварва от опита да я обработи.

Най-често децата с аутизъм се ориентират визуално. Затова е добре да им покажете как да правят нещо, вместо да им го обяснявате. При това ще се наложи да показвате много пъти. Хубаво е да подготвите за детето си график с картинки какво да прави, а не да му го пишете с думи. То няма да загуби необходимостта от визуализиран график с израстването си, но с годините той може да бъде съставен от комбинация от думи и картинки.

Децата с аутизъм мислят конкретно и разбират езика много буквално. За тях "Укроти коня, каубой!" не означава "Моля те, спри да тичаш!". А когато чуят, че нещо е "фасулска работа", те се оглеждат за фасул и не разбират, че имате предвид "Това е лесно да се направи." За тях метафорите, алюзиите и сарказмите са непонятни.

Нещо повече - за тях е трудно да кажат от какво се нуждаят, защото думите често им се губят. Затова, когато са гладни, ядосани, уплашени или объркани, те може просто да заплачат.

Заради всички тези трудности в комуникацията децата с аутизъм изглеждат некомуникативни и враждебни. Ако ги приласкаете на детската площадка обаче, ще установите, че това не е така. Техните кризи - избухванията, тръшканията, са следствие на претоварването на едно или повече от техните сетива. Ако записвате времето, обстановката, хората, дейностите, при които са се случили, може да откриете каква е причината. Понякога натрапчиво повтарящото се поведение може да е причинено от скрити медицински проблеми. Хранителните алергии, нетолерантността към определени храни, проблемите със съня и със стомаха могат да имат сериозен ефект върху поведението на тези деца.

Различават се три вида

Aутизмът не е специфично заболяване, а палитра от поведенчески симптоми. Toй се характеризира с абнормности в социалните взаимоотношения, комуникацията, също така с репетативно поведение и ограничени интереси и активности, бедно въображение, забелязващи се още преди 3-годишна възраст. В зависимост от отключването и развитието му, той се дели на три вида. Децата, чиято симптоматика се забелязва още от раждането, имат аутизъм тип Канер. Този вид е различен от регресивния, при който те са имали период на нормално развитие, последвано от загуба на умения. Третият вид е т.нар. plateаu аутизъм, при който се наблюдава прогрес до един момент, последван от застой.

ЦИФРИТЕ

Аутизмът е най-бързо нарастващото разстройство в развитието в целия свят и придобива мащабите на глобална здравна криза:

- Преди 20 години децата с аутизъм са били 5 на 10 000

- През 2011 г. децата с аутизъм са 1 на 100

- През 2012 г. те са 1 на 88 и броят им продължава да расте

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай