Готвят нов протест край Петрохан

Готвят нов протест край Петрохан | StandartNews.com

Берковица. Граждани, недоволни от бездействието на властите относно обещанията за ремонт на пътя крй прохода Петрохан, готвят нов протест. Около 250 души вече са потвърдили, че ще се включат в протестите в местността „Малка Бързия" на 26 май от 14.00 ч., съобщи Дарик.

„Трябва да сме единни, да отстояваме правото си докрай - правото да се движим по нормален път, спокойно и безопасно", пише в обръщението на организаторите на протеста. Те призовават да не се пренебрегва ситуацията, да бъде оказан натиск и така се постигне желания ефект.

По информация на областния управител Ивайло Петров Министерството на регионалното развитие преговаря с фирмата изпълнител за удължаване на срока по договора. Според него не липсата на пари е причина за ситуацията.
Изоставената работа на Петрохан е по проект „Транзитни пътища V-Лот 18" с дължина 54,2 км. На територията на област Монтана трябваше да бъдат ремонтирани 22 км, в които влизат „Петрохански проход", „Обходен път Берковица" и отсечката Йончови ханове - с. Благово. От тях са преасфалтирани едва около 7 км.
Изпълнител по договора, който изтича тази година, е сдружение „Алпине-Пим", в което водеща е фирма „Пътинженеринг М".

На 1 май недоволни граждани блокираха прохода „Петрохан" и направиха жива верига на пътя. Блокираните автомобили, пътуващи от столицата за различни градове и села в Северозападна България, образуваха около 15-километрова колона.

До септември 2013 г. трябва да бъде основно ремонтирана 54-километрова отсечка от прохода „Петрохан". В обекта трябваше да бъдат вложени 28 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, осигурени с държавна гаранция. Първата копка на строителството бе официално направена от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай