Голяма промяна за ресторантите. Какво договаря министър?

Ще изгрее ли звездата Мишлен за България

Голяма промяна за ресторантите. Какво договаря министър? | StandartNews.com

Министърът на туризма Илин Димитров е на път да сбъдне дългогодишна мечта на ресторантьорите ни.

Имаме сериозни амбиции няколко ресторанта да успеят да спечелят звезда „Мишлен“, каза пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Той добави, че е изпратена покана от министерството до централата на „Мишлен“. Поканени са инструктури да дойдат в България.

По думите му има достатъчно кандидати за това, но трябва да се уточнят критериите.

Защо България няма звезда Мишлен?

Получаването на звезда"Мишлен" от роден ресторант не само ще е гордост за България, но и ще е допълнителна инжекция за туристическия бранш.

Стотици българи, почитатели на гурмето, летят всяка година, за да се насладят на шестстпенното меню менюто на Spondi в Атина.  Цената на кулинарното угощение там е 110 евро на човек, пет пъти по-ниска от шедьоврите на Гай Савой в Париж, който за шеста година бе избран за най-добрия ресторант ако не в света, то поне със сигурност в Европа.

Френската la Liste избра Гай Савой за шести пореден път за

След като преди месец “Турк Фатих Тутак", намиращ се в историческия квартал “Шишли” в Истанбул, грабната втората звездо “Мишлен”, свободни резервации отсега има чак за средата на януари.

Кулинарно чудо: 5 ресторанта в Истанбул получиха звезди “Мишлен”

Като се отчете факта, че и Белград вече е звезден в гурмето, усилията на министъра като държавна лобистка подкрепа са навременни.  Още повече, че има достатъчно претенденти. В софияският Есте на Домусчиеви отдавна гостуват готвачи дори от тризвездни ресторанти с "Мишлен". Същото се случва и в хитовия "Капитан Кук".

ONÀ в село Стакевци отдавна е новият гурме ресторант на Северозапада, Филип Захариев -един от най-талантливите шеф готвачи у нас, стиска палци да посрещне Илон Мъск.

ONÀ - ресторант от висок клас в едно северозападно село | От града

Старото училище в Девино, днес ресторант Диечи, се намира най-класният гурме ресторант не само в Търговищко, но и в България. От няколко месеца гостите се прехласват от гозбите на съзвездие от готвачи със звезди "Мишлен" от света, които приготвят храната заедно с  невероятния шеф Джанфранко Киарини. Неговата семейна компания има в списъка си отворени 200 ресторанта в 114 градове като Дубай, Хонг Конг, Индия, Боливия, Колумбия, САЩ, Италия, Етиопия и Виетнам.

Ресторант DIECI, шеф Джанфранко Киарини и най-вълнуващото кулинарно  пътешествие в България

След толкова много обикаляне по света семейството на шеф-готвача решава да се установи в Девино. Може би за докаже на българите за пореден път колко са верни думите на Оскар Уайлд: След една хубава вечеря човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай