Голям капан за топ водещ! Как се измъкна

Какво се случи на Николай Дойнов

Голям капан за топ водещ! Как се измъкна | StandartNews.com

Измамите в онлайн пространството продължават с пълна сила, а за нови разкрития стана дума в ефира.

Трябва да си призная, че и аз съм един от тези, които са получили SMS и вероятно като хиляди хора, които от години си поръчват разни неща, примерно за домакинството, се замислих дали не съм забравил за дадена своя поръчка, но такава нямаше.

Това е човешката психология - много хора поръчват. Това признание направи водещият на новините на Нова тв Ники Дойнов секунди преди да дойде неговия гост в студиото - директорът на дирекция "Киберсигурност" - ГДБОП - старши комисар Владимир Димитров.

"Хакерите разчитат на наивността на бъдещите жертви и на тяхното желание да получат пратка, независимо каква е. Така че разпращат хиляди имейли и есемеси до хиляди", обясни старши комисар Димитров.

„Основната идея на хакерите е да последвате линка, да въведете данните от банковата си карта, за да изтеглят пари. Препраща ви към временен сайт, създаден от тях”, обясни още комисар Димитров.

„Това са напълно фалшиви платформи, създадени от престъпниците, където могат да захранят евентуалната сметка на жертвата с колкото си искат пари, на жертвата се дават различни банкови сметки всеки месец. Идеята е жертвата да изпрати своите пари, за да инвестират в тази платформа, където таен бот ще играе с парите и да ги утрои. След една година жертвата остава без 100 000-200 000 лева”, заяви комисар Димитров. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай