ГМО близнаци се родиха в Китай

Едното от бебетата има естествен имунитет към ХИВ вируса

ГМО близнаци се родиха в Китай | StandartNews.com

Пъррвите бебета с изкуствено променени гени се родиха в Китай. ДНК-то на новородените близначки е модифицирано с помощта на генния редактор CRISPR, съобщи китайският учен Хе Цзянкуй, който обяви създаването на първите хора ГМО в света. Новината е на "Асошиейтед прес", цитирана от ТАСС.

Хе Цзянкуй работи в Южен университет за наука и технологии в Шенжен. Технологията CRISPR се приема за революционна заради лесното й използване за редакция на гени и изключително ниската й цена.

Според "Асошиейтед прес" изследователският екип генетично е модифицирал ембрионите на седем двойки, като успешната бременност е била само една. Родените близначки са напълно здрави.

"Модификацията е направена с цел организмът на новородените да има естествен имунитет към ХИВ вируса. Подобна естествена генна мутация се среща сред хората, но много рядко", казва Хе Цзянкуй.

Ученият заявява, че "чувства отговорността за този експеримент и го е ръководил не само, за да бъде първият в тази област, но и за да проправи пътя за такива изследвания".

Проведените след раждането изследвания показват, че гените само на едната от двете близначки са били успешно модифицирани. Второто новородено е получило само единия от необходимите два гена и в следствие на това няма имунитет към ХИВ вируса.

Първата реакция на учените по отношение на изказванията на Цзянкуй се оказа двусмислена. Много от тях заявиха, че за провеждането на подобни експерименти е твърде рано, опасно и е в нарушение на медицинската етика. Експерти споделят, че Китай се е устремил към лидерската позиция в областта на генното инженерство и клонирането.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай