Глоби до 550 лв., ако караш без застраховка

Глоби до 550 лв., ако караш без застраховка | StandartNews.com

Спират от движение 350 000 автомобила без "Гражданска отговорност"

Автоматично връщат регистрацията на колата след подновяване на полицата

Две глоби в общ размер до 550 лв. и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца ще отнасят собствениците на автомобили без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това ще стане, ако те карат колата си и бъдат хванати на пътя от полицейски патрул, съобщиха за "Стандарт" от отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция". От 1 януари влезе в сила нов Кодекс за застраховането, според който всички автомобили без задължителната полица "Гражданска отговорност" на шофьорите трябва да бъдат спрени от движение. Около 350 хил. автомобили се очаква да останат без регистрация и да бъдат спрени от движение, сочат анализите на отдел "Пътна полиция". Без "Гражданска отговорност" са около 12% от регистрираните 3 млн. леки превозни средства в страната. Те бързо трябва да си направят застраховка или ще бъдат дерегистрирани в КАТ. На практика това ще се случи в близките два месеца, заяви за "Стандарт" шефът на отдел "Пътна полиция" Бойко Рановски. Като собствениците на спрените от движение коли ще трябва да бъдат уведомени от КАТ. През януари ще бъдат извършени последни тестове, а през февруари ще започне реалната дерегистрация на автомобилите. При това талоните на колите без застраховка ще останат в собствениците. Но ако решат да шофират, въпреки че автомобилът е без регистрация, те може да отнесат две глоби. Първата е от 250 лв. за това, че автомобилът няма застраховка. А втората е до 300 лв. за шофиране на кола без регистрация. Наред с това ще им бъде отнемана и шофьорската книжка за срок от 6 месеца.

От Гаранционния фонд подават на КАТ списък на автомобилите с регистрация, но без "Гражданска отговорност" всяка седмица. В момента обменът на данни се извършва на дискове. До 6 месеца обаче компютърните бази данни на Гаранционния фонд и Пътна полиция ще бъдат свързани онлайн, така, че трансферът на данни ще става чрез интернет. Ако собственик на дерегистриран автомобил си плати за "Гражданска отговорност" връщането на пътя ще става по два начина - автоматично, когато данните от Гаранционния фонд бъдат изпратени на КАТ, или ако сам представи валидната си застраховка.

В резултат на влезлите в сила промени, ще бъдат дерегистрирани и над 100 000 автомобила с български номера, които се карат в Румъния. Те нямат "Гражданска отговорност", нито плащат местни данъци. В същото време при катастрофа в Европа с тяхно участие българският Гаранционния фонд изплаща щетите. Годишно Гаранционният фонд плаща по 10 млн. лв. за такива автомобили, пресмятат експертите.

С новия Кодекс за застраховането отпада задължението да имат "Гражданска отговорност" около 100 000 собственици на ремаркета до 750 кг, заяви Бойко Рановски. След въвеждането на новите мерки експертите от Пътна полиция очакват процентът на застрахованите автомобили да скочи до 90 на сто.

Камери ловят нарушителите

Камери ще хващат шофьорите, които карат коли без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В новия Кодекс за застраховането е предвидено, ако камера на пътя снима кола без валидна полица, да се издава електронен фиш по реда в Закона за движение по пътищата. Електронният фиш ще се изпраща на собственика на автомобила с препоръчано писмо с обратна разписка. Собственикът е длъжен в 14-дневен срок от получаването му, да плати глобата, която за гражданите е 250 лв., но за фирмите е 2000 лв. При повторно нарушение глобата за гражданите става 800 лв., а за фирмите 4000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай