Глоба за паркиране заточи наш в Гърция

Глоба за паркиране заточи наш в Гърция | StandartNews.com

10 дни Борислав Митов не може да плати и да се върне заради затворените банки

Българин се оказа заточен повече от седмица в Гърция заради глоба за паркиране, която не може да плати, защото банките не работят.

51-годишният Борислав Митов от Мадан пътувал служебно миналата седмица в южната ни съседка. На връщане към България миналата събота решил да се разходи и оставил колата си. Неприятната изненада дошла, когато се върнал и видял на предното стъкло на автомобила си фиш за 80 евро глоба за неправилно паркиране.
Борислав признава вината си, като заявява, че не е видял знака. Според него санкциите в Гърция са солени и се наложило принудително да остане и в неделя, за да плати глобата и да няма проблеми при следващи пътувания.
"Ако плащането стане до 10 дни след съставянето на фиша, сумата е наполовина. Отидох в пощата в Кавала в понеделник и се оказа, че не мога да платя, защото банките не работят", разказа Митов пред Дарик радио. Обяснили му, че може да погаси глобата си в България.

"Това обаче не е възможно. По цял ден се занимавам с нашите банки и там служителите са категорични, че плащането трябва да стане в Гърция. Във вторник изтича десетдневният срок според гръцкия закон, в който мога да платя глобата наполовина. В понеделник пак ще пътувам до Ксанти, ще питам в полицията как да изляза от тази бъркотия. Аз искам да им дам парите, а те не ми ги взимат", казва родопчанинът.

Кризата гони студенти

Гръцки студенти в Пловдив ще прекъснат обучението си у нас, ако страната им излезе от еврозоната. Причината е, че мнозина няма да могат да си плащат таксата. За медицина тя е 7000-8000 евро, каза за радио "Фокус" Никифорос Филипас, студент в града под тепетата. Според него ще останат само колегите му, които имат жилища и работа в Пловдив. Останалите няма да се върнат в Гърция, ще потърсят развитие в Европа.

Данък кетъринг вдига ваканцията

Почивките в Гърция може да поскъпнат заради предложението за въвеждане на ДДС от 23% за ресторантите и кетъринга, както и на 13% за хотелите. Засега обаче хотелиерите в южната ни съседка твърдят, че разликата няма да е драстична. "Дори и да се увеличи данъкът, аз лично няма да вдигна цените с много. И да се наложи увеличение, ще гледам да е минимално, за да не се уплаша туристите", коментира пред Би Ти Ви председателят на сдружението на хотелиерите в Ставрос Алекос Цинцакис, който притежава семеен хотел до плажа.

40 евро за студио в Ставрос

Хотелите и частните квартири в Северна Гърция са пълни с българи въпреки кризата. В последния момент дори е трудно да се намерят места. В популярните за нашенците курорти - Ставрос, Неа Врасна и Аспровалта, цените за нощувки са от 40 до 100 евро за студио. Независимо от страшните прогнози за бъдещето на южната ни съседка туристите по никакъв начин не усещат промяна, твърдят нашите туристи.

Гурбетчии се връщат при фалит на Атина

Част от гурбетчиите ни в Атина биха се върнали, ако Гърция обяви фалит и заплатите се изравнят с българските. Това заяви пред радио "Фокус" - Пловдив, Петко Иванов, който от 15 години живее и работи в гръцката столица. По думите му, сънародниците ни по-скоро обмислят в коя европейска страна да се преместят, ако кризата в Гърция се задълбочи. Прибирането в България си остава краен вариант, каза още Петко Иванов. По думите му банковата криза се е отразила на гърците по-скоро психически, тъй като не са свикнали да правят икономии. Гърците, с които общувам, не съжаляват, че гласуваха с "не" на референдума преди седмица, тъй като те не загърбват Европейския съюз, а просто са против санкциите, които искат да им наложат, каза още българинът. Според него 90% от гръцкия народ не мисли, че ще се стигне до връщане на драхмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай