Гледаме последната суперлуна за тази година

Случва се в деня на пролетното равноденствие

Гледаме последната суперлуна за тази година | StandartNews.com

 Естественият спътник на Земята ще изглежда 14% по-голям и 30% по-ярък,

В нощта на 21 март от Земята ще се наблюдава третата и последна суперлуна за годината, което се случва в деня на пролетното равноденствие: по-рано на този ден пълната луна е била през 2000 г., а следващия път ще бъде през 2030 г., според агенция EarthSky.

Суперлуна се нарича моментът, в който пълната луна наближава Земята на разстояние по-малко от 362 000 км, а моментите на преминаване на перигея (най-близката точка към нашата планета) и пълната луна не са по-дълги от три дни. Всяка година се наблюдава суперлуна, но близките съвпадения на тези два момента (перигей и пълнолуние) са доста редки, отбелязва Московский планетарий.

При суперлунието естественият спътник на Земята изглежда 14% по-голям и 30% по-ярък, отколкото при преминаването на най-далечната точка, апогея.

Първата суперлуна на 21 януари 2019 г. съвпадна с пълното лунно затъмнение. Разликата между перигея и пълнолунието на тази дата е била около 15 часа: на 21 януари, в 08:17 по московско време, настъпи пълнолуние и пълно затъмнение на Луната, а в 22:59 Луната се приближи до Земята на 357 344 км.

А главната суперлуна през 2019 г. се случи на 19 февруари: на този ден Луната се оказа на минималното за тази година разстояние от Земята – 356 761 км. Разликата между перигея и пълнолунието беше малко над шест часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай