Глаголица вместо фън шуй

Нова мода сред бизнесмените - древна молитва в залата за преговори

Глаголица вместо фън шуй | StandartNews.com

Фирми и физически лица са луднали по молитвени пана. Слагат ги в офисите и домовете си за привличане на здраве, благодат и финансов успех. За новата мода сподели художникът на магически символи Павлин Петров по време на своята изложба в столицата. Според него древните писмена наистина крият голяма сила да помагат на човека. Те хармонизират виталното пространство около нас. Заземяват отрицателните сили, които неминуеми провокираме в ежедневието си в различни конфликтни ситуации. Глаголическата символика в същото време отделя положителна вълна, която се отразява благотворно на хората в помещението. Петров търси обяснение на феномена във факта, че за създаването на писмеността св. Кирил е имал прозрение Свише. След това е събрал и определени графични знаци от много древни цивилизации. Космическото знание на нашите прадеди личи и от монограмите на Хан Аспарух, на Хан Кубрат и рода Дуло, които Павлин е изобразил върху дърво и лен. Някои от по-сензитивните посетители на експозицията коментираха, че минавайки край "триптиха" усещат наелектризиране и прилив на добро настроение.

"Тези печати са се правили в зависимост от личните качества на човека. Било е цяла наука, за да ти изготвят подобен символ. Всеки знак в четирите края описва тези владетели и в същото време им е помагал да взимат най-правилните решения. Опитват се няколко човека у нас да ги тълкуват, но за момента нямаме пълна яснота", коментира родният талант.

Огромна сила лъха и от знака на бог Тангра, който Петров отново е изобразил чрез древна техника, съчетаваща природни елементи, дърво и тъкани. Двете отворени рамена в него са насочени към Небето, Слънцето, т.е. там, откъдето идва всичко необходимо за съществуването на живота на Земята. Вертикалните черти символизират постоянния божествен кръговрат от Небето към Земята и обратно. Художникът разказа още, че някои свързват символа с изражението с Аз-а. Не са за пренебрегване и тълкуванията, откриващи същите графични елементи в руническите системи за гадание. С тях жреците определяли бъдещето и характера на човека, както и личността на какво духовно ниво се намира.

Друг мистичен символ, който родният артист е стилизирал, се нарича Зачатието на света. Първообразът му води началото си от Африка, където активно е използван от племето догони, посветено в тайните на извънземна цивилизация от Сириус.

Изключително любопитен е и знакът на здравето, представляващ три вертикално вплетени сфери. Авторът разкри, че в миналото е бил вплитан като шевица по дрехата. Вярвало се е, че символът предпазва онзи, който го носи, като му гарантира добро умствено, физическо и духовно съществуване.

"Символите, които съм събрал, са от цял свят и различни епохи. Днес едни хора гледат на тях от естетическата им страна, други от магическата. Всъщност всичко е индивидуално и зависи доколко сме сензитивни и отворени към тези все още неизвестни за нас сили. Самият аз повече се доверявам на научните и историческите извори. Но не бих могъл да пренебрегна и това, което наблюдавам. Например мои познати ми казват, че ги обзема спокойствие, щом влязат вкъщи, където тези знаци са в изобилие. Странно им се струва и че децата наоколо не са толкова нервни, бебетата им спират да плачат. Явно има нещо, насища се по някакъв все още неизвестен начин атмосферата около нас", допуска младият артист.

Споделя, че последната му поръчка била картина един на два метра, на която е изобразена молитвата "Отче наш" на глаголица. Творбата била предназначена за конферентната зала на популярна компания. Така хем не се разбирало какво пише, за да не бъдат обвинени в религиозна показност, хем картината внасяла красота и благодат в комуникацията.

На изложбата на столичната ул. "Раковски" 205 може да се види още раннохристиянското описание на Светата троица, както и уникален коптски кръст. Той е изработен със стародавна техника, която включва металните клинове, символ на Христовите мъчения. Интерес будят още арт инсталациите "Алхимичен символ на златото" и китайският йероглиф за пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай