Гергьовден: 5-те най-вкусни рецепти с българско агнешко

Традицията повелява на празничната трапеза да има и курбан чорба

Гергьовден: 5-те най-вкусни рецепти с българско агнешко | StandartNews.com
  • Традицията повелява на празничната трапеза да има и курбан чорба

Курбан-чорба

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
250 г агнешки дреболии
1-2 глави кромид лук
3-4 люти чушки
1 пак. краве масло 1 яйце
1 вр. магданоз
сол и джоджен на вкус

Начин на приготвяне: Нарязаното на късчета месо се обезкостява и се измива. Поставя се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като пяната се маха с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

Крехки ребърца със зелен лук

Необходими продукти:
1 кг агнешки ребра (може и от яре)
2 с.л. шарлан
2 връзки нарязан зелен лук
1 връзка нарязан магданоз
1 връзка нарязан джоджен
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: С остър нож нарежете ребрата на малки парчета. Не отстранявайте костите. След като агнешкото се сготви ще се отделят много лесно.Загрейте мазнината и запържете месото до златисто от двете страни.Добавете лука и малко вода, колкото да не загаря. Задушете на тих огън докато месото омекне напълно. По време на готвене, ако е нужно доливайте по малко вода, но не прекалявайте. Течността не трябва да е много. В противен случай месото ще започне да се вари вместо да се задушава.Прибавете магданоза и джодена. Гответе още 2-3 минути и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте ястието топло.

 

Бабината дроб сърма

Необходими продукти:
1 агнешки комплект
200 г ориз
5 връзки пресен лук
1/2 глава лук (голяма)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

За заливка: 2 яйца, 300 г кисело мляко, 3 с. л. брашно, кисело мляко за поднасяне

Начин на приготвяне: Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2-3 минути. Останалите дреболии (без булото) се сваряват в подсолена вода за около час. След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва. Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер. Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Ястието се завива с булото и се пече на 180 градуса за 50 минути. Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути.По желание се поднася с кисело мляко и стрък пресен лук.

Сочно печено бутче

Необходими продукти:
1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг)
1 глава чесън
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. горчица
1 ч.л. кафява захар
1 ч.ч. бяло вино
5-6 стръка прясна мащерка
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимьон
50 гр. масло

Начин на приготвяне: Измийте добре и подсушете месото с кърпа.Направете малки прорези (около 20 прореза) по цялата повърхност на агнешкото месо с нож. Във всеки прорез пъхнете по половин скилидка чесън.Смесете солта, черния пипер и червения пипер и ги втрийте в месото.Загрейте в малка касерола олиото и добавете кафявата захар. Разбъркайте и добавете доматеното пюре и горчицата. Оставете 1 минута като разбърквате. Със сместа намажете агнешкото бутче от всички страни.Загрейте фурната до 240 рС на първото ниво на фурната.Сложете на дъното на дълбока тава метална решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода, виното и 5 с.л. слънчогледово олио. Сложете и листата от мащерка в тавата. Покрийте тавата с фолио. Печете около 30 минути, след което намалете фурната на 180 рС и печете още 3 часа. Махнете фолиото и печете още 20 минути до апетитна коричка.Извадете от фурната и прехвърлете в сервизна чиния. Покрийте хлабаво с фолио и оставете на страна да почива в продължение на 20 - 30 минути.

 

Ароматно руло със сос

Необходими продукти:
За рулото:
25 г масло, 1 малка глава кромид, 50 г галета25 г орехови ядки, настърганата кора от 1 лимон, 1 с. л. нарязан пресен магданоз1 с. л. нарязан пресен босилек, сол на вкус, млян черен пипер на вкус, 1 разбито яйце, 1 кг агнешки бут без кости и кожа, 3 с. л. олиоЗа соса: 1 голяма глава кромид, /2 кубче телешки бульон, 1 кубче агнешки бульон, 1 ч. л. сос Уорчестър, 1 с. л. доматено пюре, сол на вкус, млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: За плънката маслото се разтопява и в него леко се запържва кромидът, нарязан на ситно. Добавят се галетата, ореховите ядки, нарязани много ситно, лимоновата кора, магданозът, босилекът, подправките и яйцето, за да се получи гъста смес.Плънката се разстила върху месото, то се увива на руло и се завързва. Олиото се загрява и рулото се запържва в него от всички страни. Поставя се в тава в предварително загрята до 200 градуса фурна и се пече един час.За соса  ситно нарязаният кромид се залива с 225 мл вода и след като кипне, се вари пет минути. Охлажда се и се пасира.Прехвърля се в тиган, добавят се натрошените кубчета бульон, сос Уорчестър и доматеното пюре. Кипва се, като се бърка непрекъснато. Подправя се на вкус.Агнешкото руло се оставя да изстине пет минути, маха се конецът и се нарязва на дебели резени, които се поставят в затоплени чинии. Поднася се със соса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай