Георги убит заради футболна свада (ОБЗОР)

Георги убит заради футболна свада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама близнаци с маски са нападателите, твърдят приятели на жертвата

Футболна свада е най-вероятната причина за убийството на 16-годишния Георги Игнатов. Все още обаче не е ясно кой е пробол смъртоносно деветокласника от Националната търговско-банкова гимназия.

Момчето бе открито мъртво на пейка в Борисовата градина във вторник по обяд. Удар от нож в областта на сърцето се е оказал фатален.

"Отпадна версията за любовен мотив. Остава версията за сбиване между привърженици на футболни клубове", заяви по време на блицконтрол в комисията по сигурност и обществен ред вътрешният министър Румяна Бъчварова.
Георги е имал среща в Борисовата градина с приятелката си Лора. За това свидетелства sms, който изпратил до момичето. В съобщението ученикът написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно обаче й позвънил.

"Георги е успял да се обади на приятелката си и й казал, че са го наръгали. Тя се обадила на тел. 112 и веднага тръгнала към мястото. Ходили сме няколко пъти там, в Борисовата градина. Не е имало никакви проблеми. Не мога да го осмисля защо се случи", каза пред Нова телевизия най-добрият приятел на убития - Константин.
Когато момичето пристигнало при пейките в парка, Георги вече бил мъртъв.
Константин добави, че приятелят му

си имал сериозно гадже от шест месеца

И не вярва, че убийството е заради ревност. Георги не бил и ограбен. "Всичко си беше с него - документи, пари, телефон", обясни Константин.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицията цяла нощ разпитва свидетели и съученици на Георги.

Все още няма официална информация за заподозрени по случая, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Няма и очевидци. "Разпитват се близки на убития. Увериха ме, че можем да установим контакт с лицата, с които е било момчето последно", уточни Бъчварова.

По-рано в кулоарите на парламента тя съобщи, че се преглеждат записите от всички налични камери в метрото и околностите на мястото на убийството. По думите й се оказало, че има много голям брой записи и разследващите са я уверили, че ще има идентифициране на потенциален кръг от заподозрени. Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че версията за личен мотив за жестокото убийство се оформя като водеща при разследването на престъплението. Цацаров се въздържа от повече коментари по темата, за да не се оказва влияние върху разследващите. По думите му се изясняват всички контакти и последни разговори, които е имал убитият младеж. "Работи се с голям капацитет и с най-доброто, което разполага МВР и прокуратурата. Фактът, че няма достатъчно охрана е в компетентността на общината, но този проблем се разглежда заедно с разследването на убийството", добави главният прокурор.

Близки приятели на убития в Борисовата градина Георги разказаха пред bTV своя версия на случилото се. Според тях извършителите са двама братя близнаци и още няколко техни "съдружници". Причината е спор за футболни отбори. Момичетата отричат причината да е свързана с приятелката на 16-годишния Георги. "Разказаха ми как Георги си е уговорил среща с приятелката си. Изчакал я е. Дошли са двама близнаци - високи някъде около 189-190 см с маски на лицето и с още поне един или двама техни съдружници, така да се каже. Станал е спор за отбори. Георги е бил от "Левски", те от ЦСКА.

Станали са някакви кавги по Фейсбук и са го намушкали

Това знам", разказа едното момиче.
Другата му близка приятелка добави, че Георги е ревнувал приятелката си от момче от друга гимназия, но според нея това няма нищо общо с убийството.

Психолози на Държавната агенция за закрила на детето пък са работили днес със съучениците на убитото момче. Според психиатъра Росанка Венелинова децата, минали на разпит, преживяват допълнително случилото се. Ще се работи с целия клас като група.

СДВР търси съдействие от гражданите, които на 2 юни, в часовете между 10 и 12 часа са били в района на Борисовата градина и бул. "Драган Цанков". Хората, които са забелязали нещо нередно или тревожно или имат информация за извършеното наблизо тежко криминално престъпление, може да позвънят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

Децата са шокирани, но класът е сплотен

Д-р Росанка Венелинова, психиатър към ДАЗД

- Д-р Венелинова, в какво състояние са съучениците на убития Георги?

- Реакцията на шок е естествена, но класът е изключително сплотен и много задружен. Децата съчувстват, преживяват по един много дълбок начин загубата и много трудно приемат. Те са още на фазата на отричането на това, какво се е случило. Шокът е първата фаза, след което започва едно осъзнаване на това, че е реалност и се преминава през богата палитра и различни фази на гняв, на потиснатост, по някой път на търсене точно кой е виновен и впоследствие скърбенето и осъзнаването, че това е една безвъзвратна загуба.

- В какво точно се изразява вашата психологическа намеса?

- Нашата кризисна интервенция е точно в посока децата да се справят с чувствата, с мислите си, да осъзнаят тези неща, за да могат да ги преодолеят.

- Ще продължите ли разговорите с учениците и занапред?

- Ще имаме последващи срещи. Уговорихме се. Нещата най-вероятно ще се възпламенят и ще станат отново доста по-тежки за тях около погребението на Георги. Предполагаме, че след това още един път ще посетим учениците и ще работим в поддържащ контекст.

- Консултирахте ли и учителите?

- С учителите също се срещнахме. За тях също беше важно да обясним както да разпознават тези фази, така и поведенчески и емоционални отклонения при децата, да ги насочат, ако нещо се отключи към специалист.

- С приятелката на момчето разговаряхте ли?

- Тя е в друго училище, най-вероятно екипно и там ще се отиде да се работи.

- Колко специалисти работите с децата?

- Бяхме цял екип от петима специалисти - психолози и психиатри, и се разпределихме.

- Потърсиха ли ви родителите на момчето?

- Подали сме координати, когато те решат да потърсят помощ. Насреща сме. Аз съм готова да работя със семейството, има и по-малки брат и сестра. Георги е много свястно момче, оказа се, че е отличник.

Гаджето Лора: Бебе, липсваш ми

Лора, гаджето на жестоко убития ученик Георги, написа лично послание в профила си във Фейсбук, който тя е нарекла Лори Смайл.

"Чувствах се винаги защитена в ръцете му. Може би, защото за мен той бе най-силният? Или може би, защото за него аз бях най-крехкото създание на света? Която и да бе причината, щом ръцете му сключваха силна прегръдка около тялото ми, сърцето ми започваше да бие по-бързо от нормалното... Винаги, бебе, винаги... липсваш ми", пише във Фейсбук опечалената Лора.

Стотици изказаха съболезнованията си за смъртта на 16-годишния Георги на Фейсбук страница, направена в негова памет. "Почивай в мир, приятелче", пишат негови близки и познати.

Малко по-късно Лора, която учи в Строителния техникум в столицата, изтри посланието, видя "Стандарт".
Преди Георги Лора имала друг приятел съученик с Фейсбук профил "Симича Бе", който също бил фен на "Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай