Генералът, който не дочака славата

Генералът, който не дочака славата | StandartNews.com

14 000 военни подкрепяха ген. Ненов в битката му с рака

Скандал с досие взе здравето на командира от Афганистан

"Бръснем отвсякъде...". Това са думи на генерал-майор Нейко Ненов, изписани и на паметната плоча, поставена на 9 юни 2015 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. Енергията и твърдият характер на генерала са му помагали във всички големи битки, които е водил, с изключение на една, сложна и с много маневри - тази с рака. Само нея не успя да спечели и едва на 53-годишна възраст напусна този свят. А ударите на съдбата не го пожалиха. Зам.-началникът на отбраната получи инсулт заради обявено досие за принадлежност към Държавна сигурност (ДС), което достойният, принципен и честен мъж трудно понесе. Генералът не можа да се порадва и на международно признание. През 2014 г., като български военен, той бе въведен в Залата на славата на колежa на сухопътните войски в САЩ, но не доживя да присъства на церемонията. Тя се проведе в присъствието на висши офицери от САЩ, България и други държави на 7 януари т.г. Ненов е завършил колежа в Карлайл, Пенсилвания, през 2002 г. Генерал-майорът стана първият български военен с такова високо военно отличие. "Тази почест е за България и за Българската армия, на която баща ми служи вярно през живота си", каза синът му Станимир на церемонията зад океана. С него в Залата на славата бе и съпругата на генерала - Деспа.

"No pain!" ("Няма болка!"), казва още упоен в реанимация на притеснените доктори и сестри в болницата в Хановер ген. Нейко Ненов. Операцията за отстраняване на тумора е многочасова и изтощителна. Генералът успява обаче здраво да стисне и ръката на сина си и даже да се усмихне. "Енергията и силата на този български войн се усещаше в цялото интензивно отделение", пише Станимир в блога си. Над 14 000 военнослужещи и над 200 добри хора, близки и приятели влизат в битката с рака рамо до рамо с ген. Ненов и го подкрепят - финансово и морално.

Въпреки ударите на съдбата той успява да стигне до операция. Заместник-началникът на отбраната получи инсулт заради обявено досие, което по отвратителен начин бе стоварено върху репутацията му. За съжаление,

туморът се оказа по-устойчив от силния дух

на висшия офицер и той угасна. Ген. Ненов почина след тежкото боледуване на 28 януари 2015 г., запазвайки до последно духа си и обичта на колегите - и шефове, и подчинени. Казват, че един от принципите му бил началниците в армията винаги да се хранят последни, след като се уверят, че и последният редник е сит. "Баща ми имаше голямо уважение към войниците. Те трябваше да бъдат добре нахранени, добре оборудвани, образовани и мотивирани. Сещам се за толкова много примери, когато им благодари лично за тяхната работа. Дори и в армейската столова баща ми ще влезе в кухнята и ще стисне ръката на готвача, за да му благодари за хубавата храна", сподели синът му Станимир в речта си по време на церемонията в Карлайл. По думите му той бил в състояние да общува с много и различни хора, без значение от статут или образование. "Например той може да говори и да се забавлява с един простичък човек от малко селце, а на следващия ден бе готов да обсъди глобалните събития с президента. Това е среща много рядко", отбелязва Станимир. Младият мъж споделя, че Ненов е имал разностранни интереси и извън армията. Четял много и различни книги, цялото семейство ходело редовно на театър, тенис пък играели 5 пъти седмично, а през зимата карали ски. През целия си житейски път генералът не е изневерявал и на друг основен принцип - че

дадената дума е над всичко

Никога не обещавал нещо, което не може да свърши. Както и винаги си е поставял високи цели и ги е изпълнявал. В продължение на 29 г. военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности - от командир на взвод до началник-щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша. Негова е заслугата за изграждането на първата част от защитната ограда по границата ни с Турция. "Ген.-майор Ненов беше страхотен приятел и партньор по време на моята служба в USAREUR. Ненов винаги беше горд възпитаник на USAWC. Гордея се, че служих с него, за да допринесем за сигурност и мир в Европа. България и НАТО загубиха невероятен лидер, а САЩ - голям приятел", казва за БГ генерала бившият командир на Сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Кембъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай