Гечев: Спряхме контрабандата на зеленчуци

Гечев: Спряхме контрабандата на зеленчуци | StandartNews.com

София. За едно денонощие управляващите са спрели нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци, обявиха на съвместен брифинг от земеделското министерство, НАП, полицията и Агенцията по храните.

„В резултат на 24-часови проверки по гранични контролно-пропускателни пунктове на България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища е прекратен нерегламентираният внос на стоки в страната", съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„За последните десет дена са регистрирани едва единадесет нарушения, които са били само по отношение на етикетирането на продукция и съпътстващи документи", заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова пък обяви, че до две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите като трайна мярка. Той ще бъде базиран на други европейски практики, като например тази в Румъния, при която всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация.

„Това позволява подробно проследяване на всички стоки и спиране на финансовите злоупотреби", каза Петкова. Гечев допълни, че може да бъде създадено и специално звено за контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай